România primește cea mai mare sumă de la UE dintre toate statele din regiune, prin intermediul Fondului pentru modernizare

România primește cea mai mare sumă de la UE dintre toate statele din regiune, prin intermediul Fondului pentru modernizare
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

UE investește aproape 3 miliarde de euro în zece țări ale UE, inclusiv România, prin intermediul Fondului pentru modernizare, a anunțat marți Comisia Europeană.

România primeşte cele mai multe fonduri dintre toate statele din regiune.

Proiectele sprijinite se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și instalarea de surse de energie regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică.

Aproape 1,1 miliarde de euro, reprezentând o primă plată, au fost transmişi României.

ADVERTISING

Această plată este cea mai mare efectuată până în prezent, la nivelul UE, prin intermediul Fondului pentru modernizare.

România a primit astfel acum 1,095 miliarde de euro pentru investiţii în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, în reabilitarea/modernizarea reţelelor de termoficare, reţelelor de transport al gazelor naturale, precum şi investiţii în material rulant eficient energetic, arată un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

România beneficiază de cea mai mare sumă de bani din partea Comisiei Europene, comparativ cu celelalte ţări din regiune, respectiv 37% din totalul fondurilor.

ADVERTISING

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt România (1.095 miliarde euro); Bulgaria (65.2 milioane euro); Croaţia (52 milioane euro); Cehia (835.2 milioane euro); Estonia (24.1 milioane euro); Ungaria (76.8 milioane euro); Letonia (26.8 milioane euro); Lituania (59 milioane euro); Polonia (697.5 milioane euro) şi Slovacia (35 milioane euro).

„Fondul pentru Modernizare este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României şi modernizarea sistemului energetic naţional(...) Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potenţialul României în dezvoltarea de noi capacităţi energetice este uriaş, de aceea, deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investiţiile finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR, au depăşit 25 de miliarde de euro”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇