Masca redevine obligatorie în exterior, în Spania

Masca redevine obligatorie în exterior, în Spania

Spaniolii vor purta mască sanitară și în exterior, o decizie luată după c numărul de cazuri de COVID-19 a crescut spectaculos în ultimele zile şi a atins un record de aproape 50.000 de cazuri într-un interval de 24 de ore.

„Purtarea măştii sanitare redevine obligatorie în exterior”, au anunţat reprezentanţii Guvernului spaniol într-un comunicat citat de AFP.

O şedinţă extraordinară a Consiliului de Miniştri a fost convocată joi pentru a aproba acest decret.

Anunţul a fost făcut în timp ce se desfăşura în format online o şedinţă extraordinară a prim-ministrului socialist Pedro Sanchez cu preşedinţii regiunilor autonome ale ţării pentru a discuta măsurile ce ar trebui adoptate pentru a limita răspândirea variantei Omicron.

ADVERTISING

Spania, una dintre campioanele vaccinării la nivel mondial, a înregistrat marţi un record naţional de 49.823 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore, iar varianta Omicron, mai contagioasă, reprezintă de acum aproape jumătate din totalul noilor infectări, a anunţat Ministerul spaniol al Sănătăţii.

Marţi, incidenţa medie raportată la 14 zile era de 695 de cazuri la 100.000 de locuitori, o valoare de patru ori mai mare decât cea înregistrată pe 1 decembrie.

De la începutul pandemiei, totalul cazurilor de COVID-19 a depăşit pragul de 5,5 milioane în Spania, iar cel al deceselor asociate acestei boli se apropie de 89.000. Spania are o populaţie de circa 47 de milioane de locuitori.

ADVERTISING

În acest stadiu, noul val epidemiologic (al şaselea în Spania) rămâne însă mai puţin grav decât precedentele: 15% din locurile disponibile în secţiile de terapie intensivă spaniolă erau ocupate marţi de pacienţi cu COVID-19, comparativ cu procentul de 30% înregistrat la jumătatea lunii ianuarie 2021, conform datelor anunţate de Ministerul Sănătăţii.

O altă măsură prevăzută în viitorul decret: durata de valabilitate a vaccinării va fi stabilită începând de la 1 februarie 2022 la nouă luni după data la care a fost administrată ultima doză.

ADVERTISING

De câteva săptămâni, mai multe regiuni din Spania solicită o înăsprire a restricţiilor sanitare. Unele dintre ele, precum Catalonia, au cerut chiar o revenire a restricţiilor mai drastice, precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇