Mark Rutte renunță complet la politică, după aproape 13 ani ca premier în Țările de Jos

Mark Rutte renunță complet la politică, după aproape 13 ani ca premier în Țările de Jos

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat, luni, că nu va candida pentru al cincilea mandat și va părăsi scena politică, după alegerile din noiembrie.

Rutte a prezentat vineri demisia cabinetului, după ce nu a ajuns la un acord cu privire la politici mai stricte privind migraţia.

"În ultimele zile s-au speculat multe despre ceea ce m-a motivat. Singurul răspuns este Olanda", a spus Rutte, într-un discurs ţinut luni în Parlament.

"Ieri dimineață am luat decizia că nu voi mai fi disponibil ca lider al VVD. Odată ce se va forma noul cabinet după alegeri, voi părăsi politica", a adăugat Rutte, citat de Reuters.

ADVERTISING

„Mă simt bine să predau ștafeta”, a precizat Rutte.

O iniţiativă a partidului conservator al lui Rutte VVD pentru a limita fluxul solicitanţilor de azil spre Ţările de Jos a divizat coaliţia sa guvernamentală cvadripartită, căci două partide au refuzat să-i susţină propunerile.

Tensiunile au ajuns la apogeu când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere vizând restricţionarea intrării copiilor refugiaţilor de război aflaţi deja în Ţările de Jos şi de a face familiile să aştepte cel puţin doi ani înainte de a putea fi reunite.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia anunţată azi va marca sfârşitul perioadei lui Rutte ca premier, care a avut cel mai lung mandat din istoria Olandei. A preluat funcția de prim-ministru în octombrie 2010.

Rutte, acum în vârstă de 56 de ani, va rămâne liderul unui guvern interimar până când se va forma o nouă administrație după alegeri, un proces care, în peisajul politic fracturat olandez, durează de obicei luni de zile.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇