Țările de Jos: Guvernul Mark Rutte și-a anunțat demisia

Țările de Jos: Guvernul Mark Rutte și-a anunțat demisia

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat vineri demisia guvernului său de coaliţie, evocând diferenduri „insurmontabile” după negocierile aprinse dintre cele patru partide la putere cu privire la politica de primire a refugiaţilor.

Potrivit AFP, Mark Rutte a declarat, în cadrul unei conferințe de presă: „În această seară, am ajuns, din păcate, la concluzia că disputele sunt insurmontabile. Din acest motiv, în curând îi voi prezenta regelui demisia mea în numele întregului guvern”.

Cel de-al patrulea guvern de coaliţie Rutte a căzut pentru că nu a fost în măsură să se înţeleagă asupra modului de a limita numărul solicitanţilor de azil în Ţările de Jos, după trei zile de negocieri tensionate.

ADVERTISING

O iniţiativă a partidului conservator al lui Rutte VVD pentru a limita fluxul solicitanţilor de azil spre Ţările de Jos a divizat coaliţia sa guvernamentală cvadripartită, căci două partide au refuzat să-i susţină propunerile.

Tensiunile au ajuns la apogeu în această săptămână când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere vizând restricţionarea intrării copiilor refugiaţilor de război aflaţi deja în Ţările de Jos şi de a face familiile să aştepte cel puţin doi ani înainte de a putea fi reunite.

Cererile de azil în Ţările de Jos au înregistrat o creștere cu o treime anul trecut, ajungând la peste 46.000, iar guvernul a prevăzut că ele ar putea depăşi 70.000 în acest an, întrecând precedentul record din 2015.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇