Manifestul PPE de la București: Schimbare în politica privind migrația - solicitanții de azil ar trebui să fie trimiși în țări terțe

Manifestul PPE de la București: Schimbare în politica privind migrația - solicitanții de azil ar trebui să fie trimiși în țări terțe

Partidul Partidul European, cea mai mare forţă politică din UE, vrea un transfer de solicitanţi de azil către ţări terţe, opţiune inclusă în manifestul său prezentat miercuri, în prima zi a congresului PPE de la Bucureşti.

Această propunere marchează o schimbare clară în politica europeană privind migraţia, pusă în aplicare de şefa în exerciţiu a Comisiei Europene, conservatoarea germană Ursula von der Leyen, care candidează pentru un nou mandat.

”Pledăm în favoarea unei schimbări fundamentale a dreptului de azil european (...). Vrem să creăm conceptul de ţară terţă sigură”, scrie PPE în acest document, care urmează să fie supus aprobării prin vot miercuri seara.

ADVERTISING

”Orice solicitant de azil în UE ar putea fi transferat” către una dintre aceste ţări, ”şi să efectueze acolo demersurile de azil”, se arată în documentul citat de AFP.

”În cazul unui răspuns pozitiv, ţara terţă respectivă îi va acorda protecţie la faţa locului”, în virtutea unui acord contractual încheiat în prealabil.

”Nu e o politică a migraţiei umană şi demnă”

PPE reia astfel pe cont propriu un punct al programului Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania, din care provine Ursula von der Leyen.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această măsură vizează să conducă la o scădere a numărului migranţilor în UE, declara Jens Spahn, un reprezentant al CDU, într-un interviu acordat în decembrie presei locale.

Mulţi migranţi nu vor mai veni ”dacă este clar că ajung în 48 de ore într-o ţară terţă sigură în afara UE”, sublinia el, invocând Rwanda, Ghana sau ţări din Europa de Est ca Georgia şi Republica Moldova, între alte posibilităţi.

Această idee este un ecou al unui plan controversat al premierului britanic Rishi Sunak de expulzare a migranţilor în Rwanda, care a fost criticat de Bruxelles.

ADVERTISING

Comisarul însărcinat cu Afaceri Interne, Ylva Johansson, denunţa în 2022 faptul că această modalitate de ”externalizare a procedurilor de azil (nu este) o politică a migraţiei umană şi demnă”.

Întrebat într-o conferinţă de presă la Bucureşti dacă Ursula von der Leyen susţine această nouă poziţie, preşedintele PPE, Manfred Weber, a răspuns afirmativ.

"Manifestul este al PPE, iar Ursula von der Leyen este candidata noastră. Aşa că toate poziţiile programatice ale PPE sunt acoperite de Ursula von der Leyen. Suntem o echipă. Vrem să lucrăm la asta împreună", a spus Weber.

Acord asupra reformei migraţiei

În alt caz, un pic diferit, Italia a semnat în noiembrie un acord cu Albania în vederea mutării în această ţară a migranţilor salvaţi de pe mare.

Peste un milion de cereri de azil în UE - mai ales de la sirieni şi afgani - au fost depuse în 2023, un record în ultimii şapte ani, potrivit Agenţiei europene a azilului (EUAA)

În acest context, UE a ajuns la un acord, în decembrie, asupra unei vaste reforme a politicii sale a migraţiei şi azilului, menită să înăsprească lupta împotriva imigraţiei neregulate.

Acest acord prevede o consolidare a controalelor la sosirea migranţilor în UE şi un mecanism de solidaritate obligatorie între statele membre în primirea de azilanţi.

PPE se reuneşte miercuri la Bucureşti pentru a o desemna Ursula von der Leyen drept cap de listă în alegerile europene prevăzute în perioada 6-9 iunie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇