Maia Sandu acuză Rusia că a "cumpărat" alegători înaintea alegerilor de duminică

Maia Sandu acuză Rusia că a "cumpărat" alegători înaintea alegerilor de duminică

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători pentru alegerile locale din acest weekend, direcţionând bani către partidele politice pro-Moscova.

Maia Sandu, care a denunţat invazia din Ucraina şi a acuzat Rusia că a încercat să o înlăture printr-o lovitură de stat, a declarat că Moscova a trimis 90 de milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 4,9 milioane de dolari) în două luni, pentru a finanţa „grupuri criminale”.

Printre acestea se numără partidul - interzis - condus de omul de afaceri fugar Ilan Şor, relatează Reuters.

ADVERTISING

"Rusia i-a cumpărat anterior pe acei oameni care conduceau Moldova", a declarat Maia Sandu, într-un interviu acordat Jurnal TV, referindu-se la scandalurile de corupţie care au zguduit Moldova înainte de victoria sa zdrobitoare din 2020 în alegerile prezidenţiale.

"Nu mai are această posibilitate. Acum îi cumpără pe cetăţenii moldoveni. Kremlinul se foloseşte de diferite categorii de persoane. Există oameni care lucrează pentru Kremlin şi care merg la Moscova pentru a aduce bani", a afirmat preşedintele Republicii Moldova.

ADVERTISING

Moldovenii votează duminică în alegerile locale, considerate un barometru al eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În perioada premergătoare alegerilor, Republica Moldova a blocat accesul la principalele site-uri de ştiri în limba rusă. Rusia a denunţat această măsură ca fiind o încercare de a le interzice moldovenilor accesul la opinii alternative şi a acuzat-o pe Maia Sandu că stârneşte sentimente antiruseşti.

”Este de râsul găinilor. Noi nu luăm lecţii de democraţie de la Kremlin!”

Chişinăul nu ia lecţii de democraţie de la Kremlin, a comentat Maia Sandu, pe tema criticilor Rusiei la adresa autorităţilor, după ce Moldova a decis să blocheze 31 de portaluri web, inclusiv 21 controlate de Federaţia Rusă, şi să suspende licenţa a şase posturi TV.

ADVERTISING

„Este de râsul găinilor, pentru că Federaţia Rusă, care a alungat sau a închis toată prea liberă, vine să ne dea lecţii de democraţie. Pe noi ne interesează opiniile comunităţii internaţionale şi ale cetăţenilor noştri şi, dacă vedeţi, în clasamentele internaţionale Republica Moldova stă mult mai bine decât Federaţia Rusă şi chiar unele state din UE, când vine vorba de libertatea presei”, a punctat şefa statului într-un interviu la Jurnal TV.

„Noi ţinem la liberarea de exprimare. Toţi cetăţenii din Republica Moldova pot să audă cum de dimineaţă până seara cineva critică guvernarea, ceea ce nu veţi auzi în Federaţia Rusă. (…) Noi nu luăm lecţii de democraţie de la Kremlin”, a subliniat Maia Sandu, citată de NewsMaker.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇