Maia Sandu a înfuriat Moscova: "O cetățeană a României le instituie moldovenilor cenzura"

Maia Sandu a înfuriat Moscova: "O cetățeană a României le instituie moldovenilor cenzura"

Moscova reacţionează după ce 31 de site-uri ruseşti au fost închise în Republica Moldova şi spune că regimul Maiei Sandu se transformă într-o ”clonă ucraineană”, iar o cetăţeană a României le instituie moldovenilor cenzura.

Amintim că ieri Chişinăul a anunţat blocarea accesului la 31 de site-uri ruseşti, între care unele ale principalelor media de informare din Rusia, precum agenţiile de presă TASS şi Interfax, cărora le-a fost imputată implicarea în războiul informaţional dus de Moscova împotriva Republicii Moldova.

ADVERTISING

Preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Sluţki, a reacţionat virulent la anunţul autorităţilor moldovene.

"Regimul (preşedintelui Republicii Moldova) Maiei Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. O cetăţeană a României le instituie moldovenilor cenzura şi interzice partidele politice populare în rândul acestora, pentru care oamenii îşi dau în mod real votul. Cu asta a început şi guvernarea post-Maidan în Ucraina. La ce a ajuns aceasta acum? La un control extern şi la o ţară distrusă?", a declarat Sluţki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR, ultranaţionalist, al defunctului Vladimir Jirinovski - n.red.), într-un comentariu făcut pentru agenţia de presă oficială rusă TASS.

"Dar, după cum se spune, exemplul rău este contagios. Atât Sandu, cât şi Volodimir Zelenski vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei", a spus Sluţki.

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a declarat că blocarea site-urilor ruseşti încalcă "toate normele libertăţii de exprimare" şi că Moscova ar putea să ia măsuri similare drept răspuns la decizia Serviciului de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS), potrivit Deschide.md.

"Putem doar să ne exprimăm regretul cu privire la acţiunile autorităţilor moldoveneşti şi a politicii rusofobe pe care o duc. Ei limitează dur activitatea presei ruse, încălcând astfel toate normele libertăţii de exprimare şi ale presei, pe care le declară pe foaie. Este foarte posibil ca, drept răspuns la aceste acţiuni, din partea Rusiei ar putea, de asemenea, să fie luate măsuri în oglindă cu privire la jurnaliştii moldoveni acreditaţi în Rusia", a declarat Soloviov.

Contactat de Newsmaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat că în Federaţia Rusă nu ar exista jurnalişti moldoveni acreditaţi.

Aceste decizii ale Chişinăului intervin pe fondul alegerilor locale preconizate să aibă loc duminică, 5 noiembrie, în Republica Moldova, în timp ce principalele partide de opoziţie au de multă vreme legături strânse cu Moscova, potrivit Reuters.

Decizia privind blocarea mai multor portaluri web "face parte din răspunsurile autorităţilor Republica Moldova de a proteja statul şi democraţia", a declarat luni Maia Sandu, citată de Moldpres.

Ea a subliniat că "decizia face parte din răspunsurile autorităţilor Republica Moldova de a proteja statul şi democraţia de încercările de interferenţă din partea Federaţiei Ruse în procesul electoral din ţara noastră".

Rusia neagă amestecul în afacerile Republicii Moldova şi o acuză pe Maia Sandu de promovarea animozităţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇