Macron: Franța nu va șterge nicio urmă din istoria sa, nu va da jos nicio statuie

Macron: Franța nu va șterge nicio urmă din istoria sa, nu va da jos nicio statuie

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat că Franţa va fi „inflexibilă” în faţa rasismului, dar „nu va şterge nicio urmă sau nume din istoria sa” şi „nu va da jos nicio statuie”, după o serie de manifestaţii inspirate de protestele din SUA, unde protestatarii au distrus monumente considerate rasiste.

„Vom fi inflexibili în faţa rasismului, a antisemitismului şi a discriminării”, a declarat şeful statului francez, „dar această luptă nobilă este greşită atunci când se transformă în comunitarism, într-o rescriere odioasă sau falsă a trecutului” şi „o luptă inacceptabilă când este acaparată de separatisme”.

ADVERTISING

"Republica nu va da jos nicio statuie", a insistat preşedintele Macron, transmite AFP.

"Ar trebui mai degrabă să ne uităm la întreaga noastră istorie împreună", a spus preşedintele francez, duminică, în timpul unei discurs solemn consacrat iniţial luptei împotriva epidemiei noului coronavirus. Şi "în niciun caz să negăm ceea ce suntem", a adăugat el.

De la începutul mişcărilor de protest în SUA generate de moartea lui George Floyd, un negru ucis de un poliţist alb în timpul arestării sale pe 25 mai, manifestaţiile au luat avânt şi în Franţa, unde poliţia este acuzată de rasism şi violenţă şi unde este denunţat rasismul din societate în general.

ADVERTISING

Deşi a recunoscut că există discriminare rasială în societatea franceză, Emmanuel Macron a avertizat împotriva unei contaminări provenind din SUA , unde demonstraţiile sunt însoţite de distrugerea statuilor şi de punerea sub semnul întrebării a unor opere artistice vechi, pe care protestatarii le consideră ofensatoare şi rasiste.

"Suntem o naţiune în care fiecare, indiferent de originea sau religia sa, trebuie să îşi găsească locul. Este aceasta adevărat peste tot şi pentru toată lumea? Nu", a recunoscut preşedintele francez.

ADVERTISING

"Bătălia noastră trebuie, prin urmare, să continue, să se intensifice pentru a permite obţinerea diplomelor şi a locurilor de muncă care corespund meritelor şi talentelor fiecăruia şi a lupta împotriva faptului că numele, adresa, culoarea pielii încă reduc, prea des, egalitatea de şanse de care fiecare ar trebui să beneficieze", a spus Macron.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇