Liderul senatorilor AUR anunță că Diana Șoșoacă își va pierde imediat locurile din Comisia Juridică și Comisia pentru Abuzuri

Liderul senatorilor AUR anunță că Diana Șoșoacă își va pierde imediat locurile din Comisia Juridică și Comisia pentru Abuzuri

Diana Șoșoacă, senatorul repudiat miercuri de colegii săi, va fi înlocuită în comisiile Juridică și pentru cercetarea Abuzurilor, procedura urmând să demareze chiar joi, la o zi după ce conducerea AUR a decis retragerea sprijinului politic și excluderea ei din grupul parlamentar, a declarat liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu (foto), pentru SpotMedia.ro.

Miercuri seara, după un scandal în plenul Senatului, Biroul Național de Conducere al AUR a decis „Retragerea sprijinului politic acordat dnei Diana Șoșoacă Ivanovici, având în vedere că domnia sa a refuzat sistematic să acționeze, atât în parlament, cât și în spațiul public, în conformitate cu strategia grupului senatorial AUR, precum și cu deciziile conducerii partidului”.

ADVERTISING

De la data prezentului comunicat, dna senator Diana Șoșoacă Ivanovici își exercita mandatul în afara grupului senatorial al AUR”, se mai precizează într-un comunicat asumat de Biroul Național de Conducere al AUR.

Scandalul de ieri a scos la iveală mai multe aspecte, inclusiv faptul că Diana Șoșoacă nu ar fi fost membru al AUR, partidul pe lista căruia a candidat, în momentul depunerii candidaturii la Senat, așa cum prevede legea.

Cu toate astea, Diana Șoșoacă a fost aleasă senator, iar acum este membru al Comisiei Juridice din Senat și chiar președinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor.

Contactat telefonic de SpotMedia.ro, liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat că procedura de înlocuire a Dianei Șoșoacă în cele două comisii va fi demarată chiar azi.

ADVERTISING

Sigur că da, bineînțeles. Astăzi se vor depune toate documentele necesare. Acelea sunt atribuite grupului AUR, deci trebuie să rămână grupului AUR, nu pot rămâne unui independent”, ne-a mai spus senatorul AUR.

Art.19. din Regulamentul Senatului prevede următoarele:
(1)   Orice modificare intervenită în conducerea sau în componenţa unui grup parlamentar se aduce la cunoştinţă, în scris, preşedintelui Senatului, sub semnătura liderului de grup.
(2)   Preşedintele de şedinţă informează senatorii, în prima şedinţă publică, asupra modificărilor intervenite în componenţa sau în conducerea grupurilor parlamentare.

ADVERTISING

Poate fi exclus un senator din grupul pe listele căruia a candidat?

Regulamentul Senatului nu prevede explicit posibilitatea ca un grup să-și excludă un membru, doar cazul în care senatorul respectiv pleacă de bunăvoie, însă senatorul PNL Daniel Fenechiu, aflat la al treilea mandat în Parlament, ne-a explicat că acesta este un lucru de la sine înțeles.

”Acest lucru pornește din orice idee de asociere - majoritatea unei structuri asociative poate să excludă pe cineva. Ea nu trebuie prinsă obligatoriu în Regulamentul Senatului.

Doamna Șoșoacă, din câte a declarat domnia sa, este membru al unui alt partid, Partidul Neamul Românesc, care a avut un protocol cu AUR. Iar noi știm că la alegerile parlamentare ca să poți să candidezi pe lista unui partid trebuie să declari că ești membru al acelui partid. AUR nu a candidat ca alianță cu PNR, nu a fost o alianță electorală (care avea și alte reguli de depunere a candidaturilor, și alte reguli legate de prag, ș.a.m.d.)

Din acest punct de vedere, din momentul în care a declarat că este membră a altui partid politic, s-a situat în afara AUR. Discuția despre protocolul dintre AUR și PNR, care a expirat pe 7 ianuarie și se prelungește sau nu, este o problemă care are alte conotații.

E clar, însă, ca grupul parlamentar poate decide că senatorul X poate fi exclus din grup. De exemplu, dacă colegii mei ar spune că aduc atingere imaginii grupului PNL, mă pot exclude din grup. Ideea de aderență la un grup înseamnă că tu să-i vrei pe ei și ei să te vrea pe tine”, ne-a explicat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

În ceea ce privește pierderea locurilor deținute de Diana Șoșoacă în comisiile parlamentare, decizia aparține doar AUR, spune senatorul liberal, care este coleg cu ea în ambele comisii.

”Este opțiunea AUR, sunt posturile lor. AUR poate să solicite revocarea dnei Șoșoacă din calitatea de membru al Comisiei Juridice și din cea de membru și președinte al Comisiei pentru Abuzuri sau poate să o lase acolo. E decizia partidului.

Procedura spune așa: AUR vine în plenul Parlamentului și anunță ’Având în vedere împrejurarea excluderii din grup, propunem în locul dnei Șoșoacă pe X sau pe Y’. Dacă nu se face o astfel de solicitare, dna Șoșoacă rămâne președinte al comisiei până când AUR o revocă”, a conchis Daniel Fenechiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇