Legea pensiilor a trecut de Parlament (Video)

Legea pensiilor a trecut de Parlament (Video)

Camera Deputaților a adoptat, luni, în ședință de plen, legea pensiilor, cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.

Anterior primise raport de admitere în comisie, cu amendamente din partea Puterii, de la PSD şi PNL.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea fiind deja aprobată săptămâna trecută de Senat.

Proiectul va putea fi contestat timp de 3 zile la Curtea Constituțională, iar ulterior merge la promulgare.

După vot, premierul Marcel Ciolacu a declarat că pensiile se vor mări anul viitor de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8 și prin recalculare de la 1 septembrie.

Întrebat dacă vor există cele 25 de miliarde lei necesare creşterii pensiilor, Ciolacu a spus că este ferm convins că va fi găsită suma, atunci când va fi construit bugetul de stat pe anul viitor.

📽 ŞEDINŢA ÎN PLEN A CAMEREI DEPUTAŢILOR

#activitateplen #noiembrie #cdep

Publicată de Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pe Luni, 20 noiembrie 2023

Parlamentarii AUR au venit în comisie cu pancarte cu mesajele: ”Românii egali în faţa legii”, ”Respect pentru părinţi”, ”Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”, ”Apărăm bătrânii ţării”, "Creşteţi pensiile!" ”Femeia este o comoară”, potrivit News.ro.

protest AUR Parlament pensii
Foto: Facebook/Alianța pentru Unirea Românilor - AUR

În cadrul dezbaterilor, amendamentele Opoziţiei nu au fost susţinute la vot, fiind adoptate doar cele ale PSD şi PNL.

ADVERTISING

"Ne aflăm în faţa dvs cu un proiect de lege în procedură de urgenţă care vizează pensiile românilor din sistemul public de pensii. Această lege are ca obiectiv principal corectarea inechităţilor, adică un român care a ieşit la pensie pe legi diferite, dar care a avut aceeaşi muncă şi aceeaşi contributivitate la asigurările sociale de stat, să aibă acelaşi cuantum al pensiilor”, a spus ministrul în comisie.

Simona Bucura Oprescu a mai afirmat că îşi doresc să aducă într-o zonă de echitate şi femeile, şi bărbaţii, respectiv să corecteze inechităţile în ceea ce priveşte indemnizaţia minimă socială.

Ea a precizat că rugămintea pe care o adresează parlamentarilor este ca, ”dincolo de culoarea politică pe care o au, să înţeleagă că este o lege esenţială pentru români şi în acelaşi timp o lege esenţială pentru România. ”Având în vedere negocierile pe care le avem cu privire la PNRR, rugămintea pe care o adresez este să jucăm în echipă şi nu pe contre, fiindcă echipa este pentru România”, a spus ea.

ADVERTISING

Cătălin Drulă: Legea PSD-PNL a pensiilor este o minciună cap-coadă. USR refuză să-i amăgească pe pensionari

USR și-a explicat poziția într-un comunicat de presă în care spune că „USR nu a girat prin vot minciuna pe care PSD și PNL o aruncă, din nou, în prag electoral pensionarilor din România. USR susține creșterea pensiilor și dorește un sistem de pensii echitabil, dar nu a votat o minciună, în urma căreia România va fi aruncată într-un haos bugetar și toți cetățenii, inclusiv pensionarii, o vor duce mai rău decât astăzi”.

Cătălin Drulă, președintele USR, spune că legea votată este o minciună cap-coadă.

„Legea votată astăzi este o minciună cap-coadă, pentru că asta s-au obișnuit să facă: să-i mintă pe pensionari și să-i folosească în scop electoral ca o masă de manevră. De 30 de ani tratează pensionarii cu lipsă de respect. Bineînțeles, pensiile trebuie să fie la un nivel decent, dar pentru asta, în primul rând, trebuie o reducere a jafului de la stat, a cheltuielilor inutile, o reducere a pensiilor speciale. Mai trebuie ceva, fără de care niciun stat din lumea asta nu poate să crească veniturile cetățenilor: creștere economică”, a spus Drulă.

ADVERTISING

În comunicatul USR se mai arată că noua lege a pensiilor trebuia, conform jaloanelor din PNRR, să intre în vigoare la 31 martie 2023 dar, pentru că PSD și PNL au făcut praf bugetul țării, au amânat intrarea ei în vigoare pentru 1 septembrie 2024.

USR mai susține că PSD și PNL îi mint acum pe pensionari că au bani pentru a le acorda majorările promise.

„Minciuna este dovedită, pe de o parte, de faptul că raportul Băncii Mondiale, pe baza căruia Guvernul Ciolacu spune că a făcut noua lege a pensiilor, nu este nici acum finalizat, după cum au recunoscut astăzi, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, chiar reprezentanții Ministerului Muncii.

Pe de altă parte, minciuna reiese chiar din estimările Ministerului Finanțelor care a spus, negru pe alb, că impactul bugetar este nesustenabil și că vor fi necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor. Adică, noi majorări de taxe pentru mediul de afaceri și populație”, se mai arată în comunicat.

Deputata USR Oana Țoiu susține și că este o minciună că noua lege a pensiilor ar elimina inechitățile.

„Legea votată a avut un raport de circa 300 de pagini și creează tot atâtea nedreptăți. Părinții noștri au dat statului un sfert din cât au câștigat în fiecare lună, timp de 30-35 de ani, cu speranța – că încredere nu cred că mai are cineva – că statul se va comporta corect cu ei când vine vremea pensiei. La fel fac astăzi toți angajații. Legea PSD-PNL votată astăzi, la care USR s-a opus, crează o nouă serie de nedreptăți, pentru ambulanțieri, pentru pompieri civili, pentru cei care salvează vieți pe munți, pentru tații văduvi și exemplele pot continua”, precizează Oana Țoiu.

Iar deputatul USR Cristian Seidler spune că cea mai mare inechitate este menținerea pensiilor speciale, salvate de PNL și PSD pentru cel puțin încă 40 de ani.

„De fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care PSD și PNL le-au salvat pentru cel puțin încă 40 de ani. USR dorește creșterea pensiilor și un sistem de pensii echitabil, dar spunem nu acestei minciuni legalizate și a haosului bugetar pe care PSD și PNL îl crează cu bună știință. Cel mai elocvent rezumat al acestei legi l-a făcut astăzi un parlamentar PSD, în Comisia pentru muncă: «E o tâmpenie, dar votăm oricum». Dedicat pensionarilor, semnat PSD”, spune Cristian Seidler.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇