Iulian Fota a fost dat afară de la MAE: Nu am cerut eu să vin. Aș fi apreciat să nu fiu umilit la plecare!

Iulian Fota a fost dat afară de la MAE: Nu am cerut eu să vin. Aș fi apreciat să nu fiu umilit la plecare!

Iulian Fota a fost dat afară din funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi spune că „decizia concedierii” sale nu a venit de la prim-ministrul Marcel Ciolacu şi nu este „o chestie de partid”.

Ministrul Luminița Odobescu a cerut această schimbare.

„Premierul nu a jucat vreun rol, dincolo de semnarea deciziei, conform fişei postului. Nu vedem situaţia României la fel, dar nu am ce să îi reproşez în relaţia cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Şi eu procedam la fel, cât timp un ministru este mai aproape de domnia sa.

ADVERTISING

Şi nu este nici o chestie de partid, PNL fiind mulţumit de prestaţia mea. În definitiv, lucrurile bune pe care le-am făcut se datorează şi sprijinului primit de la partid", a scris pe Facebook Iulian Fota.

El cere presei să nu mai dea acestei decizii o conotaţie politică.

"Aş aprecia dacă mass-media din România nu s-ar folosi de situaţia mea precară şi nu aş fi tras în povestea asta despre APIA. Acolo este o chestiune complicată, e vorba de bani, de politică, de alegeri", spune Fota, făcând referire la faptul că directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de ministrul Agriculturii.

ADVERTISING

"La mine este un caz simplu, fără nicio conotaţie politică. O simplă tranşare de situaţie în cazul a două viziuni foarte diferite.

Eu cred că MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc şi bună înţelegere. Asta nu-i ştirbeşte ministrului de Externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotrivă. Forţa unui om inteligent creşte când se înconjoară de oameni competenţi.

În plus, MAE este al României, deci noi toţi trebuie să ne servim ţara având cât mai bine grijă de această atât de importantă instituţie. Mai ales în acest an critic. Fiind concediat, e clar că alţii au altă părere şi şi-au impus voinţa prin forţa prerogativelor deţinute", adaugă fostul secretar de stat.

El spune că acesta "este tabloul, banal şi foarte românesc".

"Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec. O fac cu fruntea sus, lăsând în spate realizări colective extrem de importante pentru securitatea naţională a României.

ADVERTISING

Aş fi apreciat, dacă tot am făcut treabă bună, să nu fiu umilit la plecare. Dar atât s-a putut. Voi continua să fiu loial ţării mele şi să o servesc bine acolo unde viaţa mă va duce. Noi să fim sănătoşi. Nu mai speculaţi tot felul de plecări ca ambasador că nu este cazul. Nu plec nicăieri. Rămân pe baricada României Occidentale", a mai scris Iulian Fota.

Fota era secretar de stat pentru afaceri strategice din februarie 2022 şi a negociat din partea MAE acordul politic de cooperare pe chestiuni de securitate cu Ucraina.

Iulian Fota este expert în relații internaționale şi securitate națională, cu o experiență de muncă de peste 25 de ani. În prezent este conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” și la Universitatea București, iar de-a lungul timpului a ocupat diverse funcții în sistemul public, precum consilier prezidențial pentru securitate națională (2009 – 2014), director al Colegiului Național de Apărare (2005 – 2009) și al Colegiului Național de Informații (2016-2020) sau șef al Secţiunii “Apărare” din cadrul Misiunii României la NATO, Bruxelles, Belgia (1998-2001).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇