Reacţia lui Iohannis şi Ciucă, după ce Macron și Biden s-au arătat dispuși să trimită trupe suplimentare în România

Reacţia lui Iohannis şi Ciucă, după ce Macron și Biden s-au arătat dispuși să trimită trupe suplimentare în România

Președintele Klaus Iohannis salută anunțul lui Emmanuel Macron potrivit căruia Franța e pregătită să contribuie cu militari la trupele NATO prezente în România. Și președintele SUA Joe Biden a declarat miercuri că va fi crescută prezenţa militară în România, în contextul tensiunilor de la frontiera Rusia-Ucraina, iar Klaus Iohannis a reacționat favorabil.

Salut călduros anunțul președintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară a NATO în România. Perteneriatul strategic România-Franța va fi astfel întărit pe flacul estic, în regiunea Mării Negre”, este mesajul postat joi, în limba franceză, pe pagina de Twitter a președintelui Klaus Iohannis.

ADVERTISING

UPDATE 10:30 - Într-o nouă postare pe Twitter, președintele Iohannis salută, de data asta în limba engleză, și ”anunțul explicit” al președintelui Biden privind creșterea prezenței militare a SUA în țara noastră, subliniind că parteneriatul România-Statele Unite și solidaritatea membrilor NATO sunt ”foarte puternice”.

UPDATE 10:54 - Și premierul Nicolae Ciucă ”salută călduros” anunțul președintelui Macron, această ”dovadă de fraternitate”, conform mesajului postat pe Twitter tot în limba franceză.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Președintele USR, Dacian Cioloș, este cel care a anunțat miercuri seara că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO în România.

Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment”, a explicat acesta pe Facebook.

Dacian Cioloș a mai precizat că despre prezenta trupelor franceze în România sub steagul NATO s-a discutat încă din 2016, dar acum este un moment și mai potrivit, în contextul extrem de tensionat de la granița Ucrainei.

Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe...

Publicată de Dacian Cioloş pe Miercuri, 19 ianuarie 2022

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a prezentat miercuri agenda în favoarea ”securităţii colective” a continentului european, într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlamentul European, la Strasbourg, în contextul preluării de către Franța a președinției rotative a Consiliului UE.

ADVERTISING

Tot miercuri, preşedintele Joe Biden a declarat într-o conferință de presă că SUA își vor spori prezența militară în statele de pe flancul estic al NATO, cum ar fi România și Polonia, dacă Rusia continuă să avanseze în regiunea Ucrainei. ”Avem obligația sacră, prevăzută în articolul 5 al tratatului, de a apăra aceste state, fiindcă sunt membre ale NATO”, a subliniat președintele Biden.

Un raport elaborat de Ministerul ucrainean al Apărării și publicat miercuri de CNN arată că Rusia ar fi gata de invazie, dovadă că a adus la graniță și zeci de lansatoare de rachete ce pot lovi Kievul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇