Macron vrea o reînarmare strategică a Europei și o nouă ordine a securităţii în faţa Rusiei

Macron vrea o reînarmare strategică a Europei și o nouă ordine a securităţii în faţa Rusiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a prezentat agenda în favoarea ”securităţii colective” a continentului european, miercuri, într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlamentul European, la Strasbourg.

Emmanuel Macron, care s-a adresat plenului PE la Strasbourg în calitate de preşedinte al Consiliului UE, constată că ”Europa trebuie în sfârşit să construiască o ordine a securităţii colective pe continentul nostru”.

Este vorba despre o securitate care ”necesită o reînarmare strategică a Europei noastre, ca putere a păcii şi echilibrului”, a subliniat el, ”mai ales în dialogul nostru cu Rusia”, a adăugat şeful statului francez.

ADVERTISING

El a evocat un dialog ”sincer, exigent, împotriva destabilizărilor, amestecurilor şi manipulării” şi a subliniat că intenţionează să se bazeze pe ”valori adoptate nu împotriva, ci împreună cu Rusia în urmă cu 30 de ani”.

”Ne vom asigura că Europa îşi face auzită vocea, unică şi puternică”, a subliniat Emmanuel Macron.

”Săptămânile următoare urmează să ne permită să finalizăm o propunere europeană care să construiască o nouă ordine a securităţii şi stabilităţii europene”, a anunţat preşedintele francez.

ADVERTISING

”Trebuie să o construim, noi, europenii, şi apoi să o împărtăşim aliaţilor noştri din cadrul NATO, iar apoi să o propunem Rusiei în vederea negocierii”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a îndemnat, de asemenea, la ”căutarea unei soluţii politice în Ucraina, care rămâne generatoarea acţunilor actuale”.

Ameninţări ruse se acumulează la frontiera ucraineană, pe fondul unor tensiuni între Moscova, Uniunea Euroepană şi NATO, condusă de către Statele Unite.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇