Iohannis s-a dus la INSP: Nu intenționez să reintroduc starea de urgență. Purtați mască tot timpul când ieșiți din casă (Video)

Iohannis s-a dus la INSP: Nu intenționez să reintroduc starea de urgență. Purtați mască tot timpul când ieșiți din casă (Video)

Președintele Klaus Iohannis a făcut o vizită vineri la sediul INSP, unde a discutat cu specialiștii în sănătate publică despre evoluția pandemiei de Covid-19.

La final, președintele a declarat că nu intenționează să reintroducă starea de urgență și nici nu se pune problema amânării alegerilor parlamentare, dar se va lucra la o metodologie care va permite autorităților locale să ia decizii mai rapide privind Covid-19.

Șeful statului a precizat că experții din INSP, cu care a discutat despre ”mersul pandemiei de la noi”, i-au prezentat instituția, domeniile de care se ocupă și proiectele în curs.

”M-a bucurat să constat că abordarea noastră este cam la fel: Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim conștienți că ne aflăm într-o situație de sănătate publică deosebit de gravă. Dacă vrem să avem o viață apropiată de normalitate, e obligatoriu să respectăm câteva norme arhicunoscute și câteva măsuri”, a declarat președintele enumerând apoi: ”Mască, Distanță, Igienă”.

ADVERTISING

Avem 3.186 de cazuri de COVID și un nou record și la ATI. 7 județe și Capitala au depășit pragul de 1,5 (Infografice)

O nouă metodologie, în ajutorul autorităților locale

Președintele a recomandat ”evitarea, cu cât mai mult cu atât mai bine, a aglomerărilor”.

”Sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și, probabil, controlul devine mai greu ar trebui restricționate”, a explicat acesta, dând ca exemplu ”întâlniri precum nunți, botezuri, serbări”.

Președintele Iohannis a mai declarat că, din observațiile sale, ”descentralizarea deciziei pentru restricții a fost un lucru bun, însă este nevoie de mai multă clarificare”.

ADVERTISING

Am convenit cu reprezentanții INSP, cu dl ministru Tătaru  și cu echipa mea ca să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide, mai coerente, pentru fiecare localitate și fiecare județ. Vom putea să fim mai eficienți (...) și să evităm restricții prea dure”, a mai spus președintele.

Nu revenim la starea de urgență

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor prezenți, Klaus Iohannis a declarat: ”Eu recomand să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă, în spațiul public, indiferent că este în interior sau în exterior”.

În ceea ce privește reintroducerea stării de urgență, decizie care ar putea fi luată din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19 înregistrat zilnic, Klaus Iohannis a spus că este o ”sperietoare vehiculată de multă lume” și a declarat ferm: ”Nu intenționez să revenim la starea de urgență, există măsuri mai puțin dure, care au efecte mai bune; nu avem nevoie să închidem toată țara”.

ADVERTISING

”Nu intenționez să reintroduc starea de urgență, dar sunt adeptul măsurilor preventive – mască, distanță, igienă”, a reiterat președintele, precizând că datele statistice arată în privința locurilor la ATI că ”nu suntem deloc la limită”.

Comisia Europeană pregătește „forța de rezervă” pentru Covid-19: Cumpărăm ventilatoare, dar de unde luăm specialiști pentru ATI? - Interviu

”Copiii sunt în siguranță în școli”

Șeful statului a mai spus referitor la închiderea școlilor că este o măsură care ”nu trebuie exagerată”, deoarece ”copiii sunt în siguranță în școli”, dar ”acolo unde apar cazuri de boală nu există alternativă”.

”Copiii trebuie să meargă la școală să învețe, părinții trebuie să meargă la serviciu”, a mai punctat președintele, reamintind că astăzi s-a stabilit ”să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenților locali”.

Cât de aproape e Bucureștiul de închiderea școlilor și carantină? Tot mai multe unități trec în scenariul roșu

La final, președintele a declarat, printre altele, că ”din discutiile de azi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor” parlamentare de la finalul acestui an.

Urmărește aici declarațiile președintelui în format video:

https://www.facebook.com/ministeruljustitieiromania/videos/2646646182257055/?__tn__=%2CO-R

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇