Vineri a fost prima zi în care autoritățile au inclus în bilanțul zilnic și județele unde a fost depășit pragul de 1,5/1.000 de locuitori în ce privește incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile.
În funcție de acest indice sunt impuse noi măsuri. Astfel, în cazul depășirii pragului de 1,5, sunt închise restaurantele în interior, teatrele, cinematografele sau cazinourile și este lărgit arealul în care masca de protecție devine obligatorie.
Dacă se ajunge la 3 cazuri la mia de locuitori se poate decide închiderea școlilor și trecerea exclusiv la predarea online și chiar carantinarea localităților respective.
În cifrele de vineri vedem că Bucureștiul stă cel mai prost, cu o incidență cumulată de la 2,28 de cazuri la mia de locuitori. Iar de la nivelul autorităților locale deja transpiră informații pe surse potrivit cărora de la mijlocul săptămânii viitoare în Capitală ar putea fi închise școlile și impusă carantina.
Cât mai are Bucureștiul până la o incidență de 3 cazuri/1.000 locuitori
Cat de plauzibil este acest scenariu? Din păcate, mai plauzibil decât am vrea să credem.
Premierul Ludovic Orban declara, la începutul lunii, că la nivelul Capitalei calculele se fac raportat la datele de la Evidența Populației, care indică 2,2 milioane de locuitori.
”Nu se raportează la o dată a INS de acum mai mulţi ani, ci ne raportăm la datele de la Evidenţa Populaţiei care sunt de 2,2 milioane (…). Şi, în realitate, ca să vă spun drept, populaţia Bucureştiului este mai mare, nu este de 2,2 milioane”, spunea pe 2 octombrie Ludovic Orban, moment la care Capitala era încă sub pragul de 1,5.
Însă, acum, doar în ultima săptămână au fost atinse două noi recorduri în ce privește cazurile noi de COVID-19 depistate în București, dintre care cel mai recent chiar azi, de 579 de noi îmbolnăviri.
Daca luăm cifra de 2,2 milioane, ca să ajungem la o incidență de 3 cazuri la mia de locuitori înseamnă că adunat, în 14 zile, trebuie să se ajungă la 6.600 de cazuri în București.
Am adunat ultimele 14 zile și, la acest moment, suntem la 5.338 de cazuri, deci foarte aproape de prag.
Tot mai multe școli trec în scenariile roșu și galben
Până una alta, o nouă ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență din București a fost convocată vineri, după ce Inspectoratul Școlar a anunțat că noi unități sunt nevoite să treacă la șcenariul roșu după infectări cu COVID în rândul profesorilor sau elevilor.
Printre ele se află și liceele Mihai Viteazul, Spiru Haret, Cervantes șau Emil Racoviță, precum și Colegiul ”Tudor Vianu”, unde predă ministrul Educației, Monica Anisie.
În total, doar în ședința de azi au fost aprobate cererile a 29 de unități de învățământ, din care 17 au cerut să treacă în scenariul roşu şi 12 în cel galben.