Iohannis l-a decorat pe Hellvig după demisie: „A restaurat credibilitatea SRI”

Iohannis l-a decorat pe Hellvig după demisie: „A restaurat credibilitatea SRI”

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind conferirea Ordinului Naţional Steaua României în grad de Comandor a lui Eduard Hellvig. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial la scurt timp după ce Hellvig și-a anunțat demisia din fruntea SRI.

Potrivit decretului de conferire a Ordinului Naţional Steaua României în grad de Comandor domnului Hellvig Eduard Raul, director al Serviciului Român de Informaţii, această distincţie a fost acordată „în semn de apreciere pentru excepţionala implicare în reformarea şi consolidarea pe baze moderne a Serviciului Român de Informaţii, ca structură permanent adaptată şa noile cerinţe şi provocări de securitate, contribuind la recunoaşterea excelenţei acestei instituţii de securitate a statului român, în cadrul comunităţii interne şi internaţionale de informaţii”.

ADVERTISING

Decretul este contrasemnat şi de premierul Marcel Ciolacu. 

Iohannis: A restaurat credibilitatea SRI

Administrația Prezidențială a transmis și o declarație a șefului statului, în care acesta anunță că a luat act de demisie și laudă mandatul lui Hellvig.

„Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o.

Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională.

ADVERTISING

Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni - mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic.

Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

ADVERTISING

Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații.

La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare.

În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații, am decis decorarea domnului Eduard Hellvig cu Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor”, se arată în declarația lui Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇