Iohannis a vorbit cu președintele Ucrainei despre amenințările Rusiei și cum încearcă să-și recreeze sferele de influență

Iohannis a vorbit cu președintele Ucrainei despre amenințările Rusiei și cum încearcă să-și recreeze sferele de influență

Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți la telefon cu omologul său ucrainean, Volodâmâr Zelenski, despre tensiunile cu Rusia.

”Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ‘sfere de influență’ și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate”, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Iohannis a reiterat în context și că România nu a recunoscut și nu va recunoaște anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Cum convorbirea a fost în primul rând prilejuită de celebrarea a 30 de ani de relații diplomatice între cele două țări, Iohannis a folosit prilejul și pentru a discuta despre problemele legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români.

”În acest sens, președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa 'limbă moldovenească', confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența 'limbii moldovenești'", se arată în comunicat.

ADVERTISING

Documentul precizează că Zelenski ”și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇