Rusia nu a răspuns până acum propunerii de a vizita scutul de la Deveselu

Rusia nu a răspuns până acum propunerii de a vizita scutul de la Deveselu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia nu a răspuns până în acest moment invitaţiei de a vedea scutul de la Deveselu, a declarat, duminică, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la emisiunea ”Insider Politic”, de la Prima TV.

Dîncu a fost întrebat cum crede că va reacţiona Rusia la invitaţia SUA de a vizita baza de la Deveselu pentru a se convinge că este un scut defensiv şi nu ofensiv.

“Rusia este întotdeauna surprinzătoare în reacţii. Ceea ce au propus americanii şi aici aş vrea să spun acest lucru pentru că mi s-a părut că în opinia publică într-adevăr oamenii nu cunosc detaliile. SUA şi NATO nu au răspuns la cererile Rusiei, care erau cunoscute şi inacceptabile, şi au venit cu altă propunere. Au trimis o scrisoare, nişte propuneri, printre care şi acest schimb, care exista înainte atunci când nu se retrăsese Rusia, de exemplu, din comunităţile comune cu NATO, acela al transparenţei şi sigur că asta o propunere pe care SUA a făcut-o. Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, a declarat Vasile Dîncu.

ADVERTISING

El nu crede că Rusia va accepta să îşi arate şi capacităţile pe care le are în anumite baze.

“Baza de la Deveselu, scutul defensiv, este legat de câteva reglementări bilaterale, deci nu este numai NATO, o bază avansată NATO, ci este legat şi de câteva reglementări bilaterale, aşa încât noi trebuie, prin lege, să ne consultăm cu partenerul nostru american aici. Vom da un răspuns în momentul când ne vom consulta, când vom şti de fapt, dacă Rusia acceptă sau nu. (...) Mă îndoiesc că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri, pentru că ar trebui să îşi arate şi capacităţile pe care le au în anumite baze şi atunci nu cred că va fi foarte previzibil ca să accepte. Dar dacă vor accepta, probabil că vom găsi o soluţie”, a afirmat Vasile Dîncu.

ADVERTISING

Alianţa Nord-Atlantică a propus Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇