Președintele Klaus Iohannis a venit miercuri la Palatul Victoria pentru a participa la ședința de guvern în care se discută Memorandumul privind implementarea proiectului ”România Educată” și aprobarea priorităților în reforma educației. ”Singurul tren către un viitor mai bun este educația”, a subliniat șeful statului.
La intrarea în Palatul Victoria, cu puțin timp înainte de ora 13:00, președintele a fost întâmpinat de premierul Florin Cîțu, ambii demnitari purtând măști antiCovid.
”Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă, trebuie să acționam acum!”, a afirmat președintele, în discursul ținut la începutul ședinței de guvern.
”Reforma e obligatorie dacă vrem ca viitoarele generații să beneficieze de o educație de calitate și de șanse reale (...) România Educată are legitimitate democratică, se bazează pe cea mai amplă consultare în domeniul Educației din perioada post decembrista (...) Proiectul are deja un sprijin financiar important prin intermediul PNRR – 3,6 mld euro, atâta este prevăzut”, a mai spus, printre altele, președintele.
Klaus Iohannis a prezentat câteva dintre țintele propuse a fi asumate în proiectul România Educată și și-a exprimat încrederea că el va fi implementat.
”Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situații și crize complexe. Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaționalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă și eficientă. Este important, în același timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislației necesare”, a mai subliniat șeful statului.
La rândul său, premierul Florin Cîțu a dat asigurări că memorandumul va fi adoptat și obiectivele asumate vor fi îndeplinite.
Potrivit art. 87 din Constituție, ”preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”. Același articol precizează că ”preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.
Klaus Iohannis a mai participat la ședințele Executivului, atât în timpul guvernărilor conduse de PSD, cât și în mandatul premierului liberal Ludovic Orban.
Dezbaterile publice pe tema proiectului "România Educată" s-au finalizat săptămâna trecută, iar raportul final a fost publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale miercuri, în jurul orei 11.
Câteva dintre schimbările și țintele prevăzute în raport se referă la admiterea la liceu și la examenul de Bacalaureat.
Prin aprobarea acestui nou memorandum, Guvernul își asumă implementarea obiectivelor stabilite în proiectul "România Educată” elaborat de Administrația Prezidențială, urmând să fie înființat un grup de lucru interministerial, coordonat de premier, care se va ocupa de îndeplinirea acestor obiective și atingerea țintelor propuse.
Memorandumul prevede, printre altele, adoptarea unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea Planului de acțiune pentru implementarea Proiectului „România Educată” (termen 10 septembrie 2021) precum și elaborarea Pachetului legislativ care să asigure implementarea proiectului (termen 1 octombrie 2021).
Ulterior, urmează să aibă loc consultări cu partenerii sociali, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai mediului economic și organizațiilor neguvernamentale, ai comunităților locale, ai altor autorități/ entități publice, elevi, studenți, profesori, experți (octombrie – noiembrie 2021).
De gestionarea, monitorizarea și controlul schemei de proiecte se vor ocupa structuri desemnate prin act administrativ din cadrul Ministerului Educației, se mai arată în memorandum.