Încă o țară le dă drept de vot tinerilor de 16 ani la alegerile europarlamentare

Încă o țară le dă drept de vot tinerilor de 16 ani la alegerile europarlamentare

Alegerile din 2024 pentru Parlamentul European vor aduce la urne alegători mai tineri în Belgia.

Belgia le va permite tinerilor cu vârsta de 16 și 17 ani să voteze la alegerile europene și se alătură astfel Germaniei, Austriei, Greciei și Maltei, relatează Euronews.

Tinerii belgieni își vor putea exprima astfel preferințele la alegerile pentru Parlamentul European sau la scrutinele organizate pe diferite teme, de la economie la schimbarea climatică.

Coborârea limitei de vârstă pentru dreptul de vot în Belgia ar putea adăuga 270.000 de persoane pe listele de alegători din circumscripțiile electorale.

ADVERTISING

Votul în Belgia este obligatoriu, astfel că alegătorii cu vârsta de 16 și 17 ani care se vor înregistra pentru a vota vor fi obligați prin lege să meargă la urne.

Alegerile europene anterioare au arătat că prezența la vot în rândul tinerilor este extrem de scăzută, iar Parlamentul European speră că aceștia se vor mobiliza într-un număr mai mare decât în trecut.

„Tinerii votează mai puțin decât media", a explicat Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al instituției, adăugând că alegătorii din segmentul 18-25 de ani tind să voteze în număr mai mic.

ADVERTISING

Lauren Mason, manager de politici și susținere la Forumul European al Tineretului, consideră că reducerea limitei de vârstă pentru dreptul de vot este o soluție pentru creșterea implicării tinerilor, dar încă mai sunt pași de făcut pentru ca aceștia să se simtă ascultați.

„Dacă avem nevoie ca tinerii să se simtă cu adevărat implicați în democrațiile noastre, înseamnă să avem mai mulți tineri în partidele politice, să avem mai mulți tineri în poziții de putere politică, iar opiniile tinerilor să fie luate în serios în politica noastră", a spus ea.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇