Parlamentul European a decis că secretul salarial va fi interzis. Angajatorul va fi obligat să-ți spună cât câștigă colegii

Parlamentul European a decis că secretul salarial va fi interzis. Angajatorul va fi obligat să-ți spună cât câștigă colegii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parlamentul European a adoptat joi o legislaţie care prevede că salariile într-o companie nu mai pot fi secrete, iar un lucrător poate cere angajatorului să facă publice remunerațiile colegilor săi care ocupă aceeași funcție.

„Normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor”, transmite PE într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

În plus, companiile trebuie să se asigure că nu există diferenţe de peste 5% la salariu între bărbaţii şi femeile angajate. Şi asta pentru că s-a constatat că femeile din UE câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care ocupă același job.

"Structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă. Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu", adaugă comunicatul PE.

ADVERTISING

Statele membre UE vor trebui să instituie sancțiuni cum ar fi amenzile pentru angajatorii care încalcă aceste reguli.

Un angajat care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul de a solicita despăgubiri.

Parlamentul a adoptat, joi, în plen noile norme cu 427 voturi pentru, 79 împotrivă și 76 abțineri.

Însă Consiliul UE va trebui să aprobe oficial această legislaţie înainte ca textul să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Iar noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇