Salarizarea corectă pentru femei poate salva economia lumii, dar ONU are o veste proasta: Va mai dura sute de ani. Patriarhatul contraatacă

Salarizarea corectă pentru femei poate salva economia lumii, dar ONU are o veste proasta: Va mai dura sute de ani. Patriarhatul contraatacă

Reducerea diferenţei de salarizare între bărbaţi şi femei poate stimula economia mondială cu aproximativ 7%, sau 7.000 de miliarde de dolari, potrivit unui raport Moody’s Analytics.

În ritmul actual, ar putea dura 132 de ani pentru ca lumea să reducă decalajul economic de gen, a spus Moody’s, citat de CNBC.

Impulsul economic va veni pe măsură ce mai multe femei se vor alătura forţei de muncă şi va avea loc o creştere a productivităţii.

O pondere mai mare a femeilor care deţin roluri manageriale şi profesionale mai productive va fi, de asemenea, de ajutor, arată raportul.

”Scăderea decalajului de gen în participarea la forţa de muncă şi a decalajului de gen în management în ţările OCDE poate creşte activitatea economică globală cu aproximativ 7%, sau cu aproximativ 7 mii de miliarde de dolari în dolari actuali”, au scris directorii Dawn Holland şi Katrina Ell în raport.

ADVERTISING

Raportul spune că reducerea diferenţelor de remunerare pe pieţele emergente, precum India, ar creşte şi mai mult acest potenţial.

Numărul femeilor din ţările OCDE care deţin o diplomă de master sau echivalentă îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor, a spus Moody’s, dar acestea rămân în continuare semnificativ subreprezentate în funcţiile de conducere de nivel mediu şi superior.

Acest lucru duce la ceea ce ei numesc o ”subcalificare” consecventă a femeilor, referindu-se la subutilizarea abilităţilor şi a timpului femeilor.

Ca rezultat, acest lucru ar putea duce la ”pierderi economice la nivel individual şi macroeconomic”, deoarece economiile au realizat progrese ”limitate şi divergente” în dezvoltarea femeilor în ultimii 10 ani, a spus Moody’s.

ADVERTISING

”În medie, femeile fac o investiţie iniţială mai mare în educaţie, dar tind să obţină posturi de nivel mai scăzut şi cu salarii mai mici, angajate sub nivelul lor de calificare, măsurat prin realizările lor educaţionale”, au spus autorii.

ONU: Va mai dura sute de ani

Estimările nu sunt însă deloc optimiste. Secretarul general al ONU Antonio Guterres deplânge faptul că ”egalitatea” între femei şi bărbaţi în lume este un obiectiv tot mai îndepărtat, care ar fi de atins în cel mai bun caz ”în 300 de ani”.

”Egalitatea între sexe se îndepărtează tot mai mult. În ritmul actual, (Organizaţia) ONU a Femeilor (UN Woman) o stabileşte în 300 de ani”, a denunţat luni Antonio Guterres, într-un discurs în deschiderea a două săptămâni de dezbateri, la New York, ale Comisiei Condiţiei Femeii (CSW), înaintea Zilei Internaţionale  Femeii, la 8 martie.

ADVERTISING

Şeful ONU a estimat, în amfiteatrul Adunării Generale, că ”drepturile femeii sunt maltratate, ameninţate, încălcate în întreaga lume”, iar ”progresele realizate în ultimele decenii dispar sub ochii noştri”.

El a dat exemplul Afganistanului, unde talibanii au revenit la putere în august 2021 şi unde ”femeile şi fetele au fost şterse din viaţa publică”.

El nu a citat alte ţări, însă a deplâns faptul că, în ”multe locuri, drepturile reproducţiei sexuale a femeilor dau înapoi, iar fetele care merg la şcoală riscă să fie răpite şi agresate”.

Antonio Guterres nu a menţionat Iranul, dat afară la 14 decembrie 2022 ”de îndată” din Comisia Condiţiei Femeii în urma unui vot al Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC), la iniţiativa Statelor Unite, din cauza reprimării unei revolte a femeilor, din seprembrie.

”Secole de patriarhat, de discriminare şi de stereotipuri penibile au creat o prăpastie între sexe, în ştiinţă şi în tehnologii”, sectoare în care femeile reprezintă doar ”3% dintre laureaţii Nobel”, a dat el ca exemplu concret.

El a adus un omagiu cercetătoarelor franceză ”Emmanuelle Charpentier şi americană Jennifer Doudna, care au fost, istoric, prima echipă de femei distinse cu un Premiu Nobel, acum trei ani”, în Chimie, în 2020.

”Echipe de bărbaţi au fost distinse de 172 de ori”, a deplâns Antonio Guterres.

”Patriarhatul contraatacă. Şi noi. Mă aflu aici pentru a spune clar şi tare: ONU este, peste tot, alături de femei şi fete”, a conchis secretarul general.

Preşedintele Confederaţiei helvetice, Alain Berset, a participat la New York la deschiderea acestei a 67-a sesiuni a CSW şi a recunoscut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU că femeile sunt ”în continuare subreprezentate în filierele ştiinţifice” din Elveţia, unde reprezintă ”doar 37% dintre persoanele absolvente în aceste ramuri”.

El a anunţat un obiectiv al egalităţii la orizontul lui 2030.

Secretara franceză de stat însărcinată cu Economia Socială şi Viaţa Asociativă Marlène Schiappa, o fostă secretară de stat însărcinată cu Egalitatea între femei şi bărbaţi, a proclamat, la ONU, că ”împreună, avem puterea de a face să apară lideri femei şi feministe cu ajutorul domeniului digital”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇