Motivul pentru care bărbații îmbătrânesc mai repede ca femeile

Motivul pentru care bărbații îmbătrânesc mai repede ca femeile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bărbații sunt, din punct de vedere biologic, mai bătrâni decât femeile, dezvăluie un nou studiu realizat în Finlanda. Iar oamenii de știință au descoperit, cel puțin parțial, cum se explică această diferență.

Deși speranța de viață în lumea occidentală a crescut rapid în secolul XXI, femeile încă sunt mai longevive decât bărbații. În Finlanda, femeile trăiesc cu cinci ani mai mult decât bărbații. Decalajul de gen era și mai mare în anii 1970, atunci când speranța de viață la naștere a femeilor era cu mai bine de zece ani mai mare decât cea a bărbaților, scrie SciTechDaily.

ADVERTISING

Oamenii de știință de la Universitatea Jyväskylä au căutat posibile diferențe privind îmbătrânirea dintre sexe, precum și dacă factorii legați de stilul de viață le pot explica. Au fost incluși în studiu atât adulți tineri, cât și în vârstă.

Vârsta biologică a subiecților a fost ”calculată” pe baza nivelurilor de metilare a ADN-ului măsurate într-o probă de sânge. Rezultatul a fost foarte clar.

”Am constatat că bărbații sunt mai bătrâni din punct de vedere biologic decât femeile de aceeași vârstă cronologică, iar diferența este considerabil mai mare în cazul participanților mai în vârstă”, a explicat Anna Kankaanpää, doctorand la Centrul de Cercetare în Gerontologie și la Facultatea de Sport și Științe ale Sănătății.

ADVERTISING

Obiceiul fumatului, mult mai frecvent printre bărbați, a explicat decalajul de îmbătrânire la adulții mai în vârstă, dar nu și la adulții tineri. În plus, declinul fumatului în rândul bărbaților, în ultimii ani, explică parțial de ce diferența dintre sexe în ceea ce privește speranța de viață s-a redus în ultimele decenii.

În schimb, dimensiunea corporală mai mare a bărbaților poate explica o mică parte din diferențe în ambele grupe de vârstă, au mai anunțat oamenii de știință.

Hormonul sexual feminin care ocrotește femeile

”Am observat o diferență de sex în ceea ce privește ritmul de îmbătrânire, care nu a fost explicată de factorii legați de stilul de viață”, spune Kankaanpää.

ADVERTISING

”În studiul nostru, am folosit, de asemenea, un model de studiu destul de rar și am comparat ritmul de îmbătrânire între perechile de gemeni de sex opus. O diferență similară a fost, de asemenea, observată între aceste perechi de gemeni. Fratele de sex masculin a fost cu aproximativ un an mai mare din punct de vedere biologic decât sora sa. Aceste perechi au crescut în același mediu și împart jumătate din genele lor.

Diferența poate fi explicată, de exemplu, prin diferențele de sex în ceea ce privește factorii genetici și efectele benefice ale hormonului sexual feminin estrogen asupra sănătății”, a mai spus Kankaanpää.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇