HIV accelerează îmbătrânirea organismului

HIV accelerează îmbătrânirea organismului

Infectarea cu HIV poate accelera îmbătrânirea celor în cauză, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), din SUA.

Oamenii de știință au descoperit că HIV accelerează schimbările biologice din organism care sunt legate de îmbătrânirea normală în doar doi-trei ani.

”Munca noastră demonstrează că, chiar și în primele luni și ani de viață cu HIV, virusul a pus deja în mișcare un proces de îmbătrânire accelerată la nivel de ADN”, a declarat Elizabeth Crabb Breen, autorul studiului, citat de CTV News.

ADVERTISING

”Accesul nostru la mostre rare, bine caracterizate, ne-a permis să proiectăm acest studiu într-un mod care să lase puține îndoieli cu privire la rolul HIV în atragerea semnăturilor biologice ale îmbătrânirii timpurii”, a spus și profesorul Beth Jamieson, un alt autor al studiului.

Totuși, cercetarea are limitări, se arată într-un raport publicat de jurnalul iScience. Se știe că acest efect apare în cazul bărbaților, dar nu se știe dacă la fel se întâmplă și în cazul femeilor infectate, cercetarea fiind realizată doar pe subiecți de sex masculin.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇