Experţii avertizează că lumina emisă de smartphone-uri, televizoarele moderne și alte gadgeturi poate provoca îmbătrânirea prematură.
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oregon au descoperit că acest tip de lumină provoacă modificări semnificative în chimia și funcția celulelor unor animale de laborator, scrie Neuroscience.
În ultimii ani, lumina emisă de diferie device-uri a fost făcută responsabilă de diverse probleme de sănătate, de la obezitate la probleme psihologice. Recent, pe această listă a fost adăugată și îmbătrânirea accelerată.
Dr. Jadwiga Giebultowicz, biolog la universitatea menționată, a explicat: ”Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele utilizate zi de zi – cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele – poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru”.
Celulele afectate, a explicat ea, sunt din toate categoriile, de la cele ale pielii la celulele adipoase și până la neuronii senzoriali, responsabili de percepție.
”Suntem primii cercetători care aratăm că nivelurile de metaboliți specifici - substanțe chimice care sunt esențiale pentru ca celulele să funcționeze corect - sunt modificate în cazul muștelor de fructe expuse la lumina albastră, iar studiul nostru sugerează că evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o strategie bună anti-îmbătrânire”, a mai spus omul de știință.
Dr. Giebultowicz și colegii săi au arătat că genele cu rol de protecție împotriva stresului sunt „activate” la muștele de fructe atunci când insectele sunt expuse la lumină. În schimb, muștele ținute în întuneric par să trăiască mai mult.
Mai mult, studiul a arătat că schimbările au loc în organism după numai două săptămâni de expunere la acest tip de lumină.
”LED-urile au devenit principala formă de iluminare a ecranelor de afișare a telefoanele, desktopurilor și televizoarelor, precum și în iluminarea ambientală, iar oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin iluminarea cu LED-uri în majoritatea orelor de veghe, deci chiar și atunci când nu au activități în preajma ecranelor”, avertizează omul de știință.