Înainte de moțiune, Orban "simte" ce vrea PSD, iar Ciolacu e sigur că va trece

Înainte de moțiune, Orban "simte" ce vrea PSD, iar Ciolacu e sigur că va trece

Premierul Ludovic Orban „simte” că PSD vrea să treacă moțiunea de cenzură care va fi dezbătută luni în Parlament, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat convins că aceasta va trece și i-a criticat pe liderul USR și cel de la ProRomânia.

„Eu, din ce am simţit, vor să treacă această moţiune, dacă nu ar fi vrut să treacă această moţiune, nu ar fi trebuit să ne apărăm cu atâta energie. (…) Parlamentarii PNL nu vor gira această moţiune de cenzură care este în afara cadrului constituţional şi pentru care PSD nici nu a catadicsit să amâne dezbaterea până nu se pronunţă Curtea Constituţională”, a declarat Ludovic Orban, duminică, seară, într-o emisiune la B1 TV, citat de News.ro.  

ADVERTISING

Acesta a precizat că moţiunea, pe care a numit-o "poţiune de cianură”, nu va fi votată de către parlamentarii PNL, care nu vor intra în sala de plen la momentul votului.

Orban a adăugat că, prin depunerea moţiunii de cenzură "în vacanţa parlamentară”, PSD "şi-a dovedit, încă o dată, originalitatea”, el făcând trimitere la Ion Iliescu şi la sintagma "democraţie originală”, devenit celebră în perioada preşedinţiei fostului lider socialist.  

Liderul PNL a reafirmat că liberalii au discutat cu toţi parlamentarii pentru a-i convinge pe aceştia că trecerea moţiunii ar face un deserviciu întregii ţări.   

ADVERTISING

Orban a explicat şi de ce nu doreşte să lase PSD să preia guvernarea până la scrutinul parlamentar, el arătând, în acest context, că majorările de pensii, alocaţii promise de PSD riscă să ducă la retrogradarea României de către agenţiile de rating, fapt care ar afecta negativ economia.  

"Nu poţi să-i laşi (să vină la guvernate pe cei de la PSD - n.red.), drumul spre Iad e pavat cu bune intenţii. Sunt anumite limite. Dacă determini anumite cheltuieli, à long terme, creezi un deficit care nu poate fi susţinut şi care, până la urmă, se va întoarce împotriva tuturor românilor”, a explicat Orban.

ADVERTISING

Ciolacu e convins că moțiunea va trece

De cealaltă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că moţiunea de cenzură va trece şi că la votul asupra acestui document se vor cerne "faptele de declaraţiile politice".

"La această oră vă spun cu siguranţă că moţiunea trece. Într-adevăr, sunt presiuni foarte mari. Mă sună şi la ora asta (...) ne facem socotelile, mă sună colegii că primesc şi la această oră tot felul de oferte (...) Nu avem plecări din PSD la această oră", a declarat Ciolacu, duminică seară, la Antena3, citat de Agerpres.

El a precizat că PSD, împreună cu ALDE şi PPU-SL, au 202 voturi, iar moţiunea va întruni, probabil, mai puţin de 250 de voturi, întrucât "se încearcă un boicot asupra votului", astfel încât să nu se creeze cvorum.

Liderul PSD a avut şi un mesaj către USR susţinând că, prin absenţa de la vot, acest partid ar gira "incompetenţa şi corupţia" actualului Executiv.

"Eu mă mir că USR nu votează moţiunea şi vor lipsi pentru că în acest moment 20% din grupul PNL sunt traseişti. Dacă vor în continuare să gireze incompetenţa şi corupţia acestui guvern, îi invit să lipsească de la vot. Mâine se cern faptele de declaraţiile politice", a susţinut Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a adăugat că nu ştie, încă, dacă UDMR va vota moţiunea, un anunţ în acest sens urmând să fie făcut luni de liderii Uniunii.

"Dacă colegii mei de la UDMR au uitat atacurile preşedintelui asupra lor, din punctul meu de vedere grosolane, atunci înseamnă că aşa trebuie să facă, să nu voteze această moţiune", le-a transmis, însă, Ciolacu, reprezentanţilor UDMR.

Totodată, acesta a opinat că declaraţiile liderului Pro România, Victor Ponta, cu privire la un "blat" şi la faptul că moţiunea nu va trece, îi descurajează pe parlamentari să vină la vot.

"Nu înţeleg declaraţiile domnului Victor Ponta - pentru că votăm împreună această moţiune, din câte am înţeles eu -, aceste declaraţii de descurajare a parlamentarilor de a veni la vot", a punctat liderul PSD.

El a menţionat că parlamentarii partidului care vor lipsi de la moţiune vor pleca din PSD "a doua zi".

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇