Haos deprimant la primul duel televizat Trump-Biden

Haos deprimant la primul duel televizat Trump-Biden

La confruntarea dintre președintele SUA și contracandidatul său nu s-a discutat nimic, deoarece Trump nu l-a lăsat practic pe Biden să vorbească. O astfel de pseudodezbatere nu ajută la nimic.

Ce a mai fost și asta? Cu această întrebare au rămas telespectatorii care au urmărit prima dezbatere dintre președintele Donald Trump și contracandidatul său Joe Biden.

Trebuia să fie un schimb de informații care să-i ajute pe alegătorii încă nehotărâți, a semănat, deja de la început, cu o ceartă în familie între doi unchi în vârstă, dintre care unul nu respectă nicio regulă a dialogului iar celălalt zâmbește mereu forțat și dă din cap dezaprobator, deși poate i-ar veni să strige.

ADVERTISING

SUA se află în plină pandemie de coronavirus, una din crizele cele mai mari prin care trece. În plus, țara se confruntă cu catastrofe naturale amplificate de modificările climatice și cu o falie tot mai adâncă între cetățenii albi și cei de culoare.

La primul duel televizat dintre candidaţii republican și democrat, s-a văzut un președinte în exercițiu care nu i-a permis practic rivalului său să termine nicio propoziție începută. De asemenea, Trump nu a prezentat niciun fel de plan de îmbunătățire a situației actuale.

Când moderatorul Chris Wallace i-a atras atenția lui Trump că regulile dezbaterii au fost acceptate și de echipa sa, iar președintele a promis că îl va lăsa pe Biden să vorbească neîntrerupt timp de două minute, tot ce a putut să articuleze candidatul democrat a fost un sec "El nu se ține însă niciodată de cuvânt."

ADVERTISING

Dar a fost deprimant de urmărit cum Trump transformă intenționat dezbaterea într-un haos, fără a putea fi pus la punct de moderator.

O astfel de "dezbatere" nu folosește la nimic

Nici Biden nu a fost ușă de biserică. L-a numit pe Trump "clovn", ceea ce într-o dezbatere politică nu se face. Iar afirmațiile lui Biden despre cine poate vota, unde și pentru cât timp prin corespondență s-au transformat într-o explicație lungă și confuză, marca Biden, al cărei final nu mai avea nimic de-a face cu începutul.

Totuși, Trump a fost cel care a redus la absurd conceptul dezbaterilor prezidențiale. Moderatorul Wallace nu a fost capabil să-l controleze. Iar Biden nu a putut contracara comportamentul șefului statului.

ADVERTISING

Tonul lui Biden s-a ascuțit o singură dată doar, reușind să oprească întreruperile continue ale lui Trump: și anume atunci când a vorbit de fiul său decedat, Beau, și de participarea sa la misiunea militară din Irak, iar Trump încerca să mute discuția spre celălalt fiul al său, Hunter, și acuzațiile de corupție vehiculate împotriva acestuia.

Dacă nu are loc de fapt nicio dezbatere, pentru că un candidat nu-l lasă pe celălalt să vorbească timp de 90 de minute, atunci nu mai are rost un astfel de format. Urmează pe 7 octombrie duelul dintre vicepreședinele Mike Pence și partenera de candidatură a lui Biden, Kamala Harris.

După aceea ar urma să mai aibă loc două dezbateri televizate între Biden și Trump. Dacă Biden va renunța să mai participe, din frustrare, la aceste discuții, decizia nu ar fi prea deșteaptă din punct de vedere politic, pentru că ar putea fi acuzat de lașitate. Dar ar fi o decizie de înțeles, după această primă "dezbatere" catastrofală.

Carla Bleiker


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇