Gabriel Liiceanu, despre conducătorii politici: Depinde pe ce mână te lasă istoria: pe mâna lui Carol I sau a lui Gheorghiu-Dej? România Educată, o minciună ordinară

Gabriel Liiceanu, despre conducătorii politici: Depinde pe ce mână te lasă istoria: pe mâna lui Carol I sau a lui Gheorghiu-Dej?  România Educată, o minciună ordinară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A existat unul din magnații ruși, prin 1990, care avea acces la toate mediile și a spus „dacă vreau, pot să fac și un cimpanzeu să fie ales”. Deci acolo suntem.

De ce educația este calul de bătaie infinit al oricărei ameliorări sociale? Pentru că e în stare să creeze o majoritate înăuntrul poporului îndeajuns de luminată, de educată, pentru a-și înțelege binele și a da puterea, în speță a lăsa viața lor pe mâinile unui personaj care nu-i va înșela, spune Gabriel Liiceanu, în interviul acordat Spotmedia.ro.

ADVERTISING

"Depinde pe ce mână te lasă istoria: pe mâna lui Carol I sau a lui Gheorghiu-Dej?

Deci în clipa în care personalități de tipul ăsta, care au acces la deciziile mari ale vieții unui popor, prin deciziile lor dau poporului respectiv un destin măreț.

Spiru Haret a fost un personaj care a pus poporul român pe picioare prin educație, Davila, care a pus bazele medicinii și ale unui sistem sanitar în România uluitor. Ce s-a întâmplat la sfârșitul secolului al XIX-lea cu noi aproape ține de miracole, e inexplicabil ce șansă ne-a dat istoria, de a veni cu un buchet de conducători, de decidenți care au slujit binele tuturor, cărora le păsa de țara asta. Carol I iubea poporul român cu toată ființa lui", explică Gabriel Liiceanu.

ADVERTISING

Dar ce te faci atunci când mecanismul social nu ajunge să ridice spre vârfuri oamenii aceștia excepționali?, l-am întrebat. Răspunsul e unul singur și aici România stă rău: educația.

De ce educația este calul de bătaie infinit al oricărei ameliorări sociale? Pentru că e în stare să creeze o majoritate înăuntrul poporului îndeajuns de luminată, de educată, pentru a-și înțelege binele și a da puterea, în speță a lăsa viața lor pe mâinile unui personaj care nu-i va înșela.

"Or, democrația, care e o minune ca ideal, dar care nu poate fi întrupat întocmai, noi alegem fără să știm, de fapt, fără să cunoaștem parametrii personajului ales. Noi nu știm dacă ne minte sau nu. Într-o cetate greacă, oamenii se cunoșteau toți între ei. Și în cantoanele elvețiene.

ADVERTISING

Dar, în rest, când îți apare un personaj cu un discurs minunat, România educată, nu poți ști. Eu când am auzit asta, România educată, am spus doamne, în sfârșit apare un om care înțelege de unde trebuie pornite lucrurile. Pentru că, dacă nu ai cărămizile bune pentru clădirea națiunii, nu faci nimic. După care ne-am dat seama clar că am fost mințiți în cel mai ordinar fel. Ni s-a aruncat pe masă un meniu cu feluri delicioase și înăuntru nu era nimic. Murim de foame, din punct de vedere al educației, e la pământ.

Cei din jurul lui îl știu pe viitorul președinte, dar poporul nu. Mașinile de propagandă, de publicitate de azi pot să facă președinte din oricine. A existat unul din magnații ruși, prin 1990, care avea acces la toate mediile și a spus „dacă vreau, pot să fac și un cimpanzeu să fie ales”. Deci acolo suntem.

Asta este drama speciei umane, trăiește în idealuri, dar nu le poate atinge. Ele se degradează în diferite feluri în clipa în care se confruntă cu realul", explică Liiceanu.

Citeşte interviul video integral cu Gabriel Liiceanu: Despre Dumnezeul relocat înăuntrul omului, cum a arătat moartea la Colectiv și când poate un popor să aibă un destin bun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇