Facebook a suspendat contul lui Donald Trump cel puţin până în ianuarie 2023

Facebook a suspendat contul lui Donald Trump cel puţin până în ianuarie 2023

Facebook a anunţat, vineri, că suspendă contul fostului preşedinte american Donald Trump cel puţin până în ianuarie 2023, transmite Reuters.

Măsura a avut loc după ce Facebook a decis că politicienii vor fi trataţi ca toţi ceilalţi utilizatori de Facebook, punând capăt unui tratament preferenţial care făcea mai dificilă sancţionarea unui om politic care încălca regulile platformei sociale.

Facebook a declarat că suspendarea, care va dura cel puţin doi ani, de la 7 ianuarie, când a fost blocat iniţial după revolta de la Capitoliu, va fi ridicată numai dacă riscul pentru siguranţa publicului va scădea.

Trump a numit suspendarea contului său de Facebook drept ”o insultă” faţă de americanii care l-au votat.

”Hotărârea Facebook este o insultă pentru numărul record de 75 de milioane de oameni care ne-au votat în alegerile prezidenţiale trucate din 2020. Nu ar trebui să li se permită să scape cu această cenzură şi reducere la tăcere. Şi, în cele din urmă, vom câştiga. Ţara noastră nu mai poate suporta acest abuz!", a susținut Trump, într-un comunicat.

Blocaj înainte de alegeri

Acest nou termen îi refuză lui Trump accesul la un mijloc major de comunicare pe reţelele sociale înainte de alegerile naţionale de la mijlocul mandatului, din noiembrie 2022, când partidul său va concura pentru locuri din Congres. Cu toate acestea, anunţul înseamnă că ar putea să revină pe Facebook cu mult înainte de următoarele alegeri prezidenţiale, de la sfârşitul anului 2024.

Trump a fost interzis definitiv de Twitter, iar contul său rămâne suspendat pe YouTube, parte a grupului Alphabet, după revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Fostul preşedinte, care săptămâna aceasta şi-a închis blogul recent lansat, a cochetat cu planurile de a lansa propria sa platformă, dar echipa sa a oferit puţine detalii.

"Având în vedere gravitatea circumstanţelor care au dus la suspendarea domnului Trump, credem că acţiunile sale au constituit o încălcare severă a regulilor noastre, care merită cea mai mare pedeapsă disponibilă în conformitate cu noile protocoale de aplicare", a declarat Nick Clegg, şeful afacerilor globale al Facebook.

Cine va reevalua situația

Comisia independentă de supraveghere al Facebook a confirmat în luna mai blocarea fără precedent a contului lui Trump, care a fost pusă în aplicare pentru că postările sale au incitat la violenţă, potrivit companiei.

Cu toate acestea, comisia a decis că este greşit ca interdicţia să fie pe termen nedeterminat şi a solicitat ”un răspuns proporţional”.

Facebook a declarat că va colabora cu experţi pentru a decide când a scăzut riscul de siguranţă publică pentru ca Trump să fie reprimit pe platformele sale.

Facebook a anunţat vineri că va pune capăt politicii sale care protejează politicienii de unele reguli de moderare a conţinutului, deoarece conţinutul lor este considerat ”de actualitate”. De asemenea, va dezvălui când va folosi această exceptare.

Anunţurile companiei au venit în aceeaşi zi în care Europa şi Marea Britanie au lansat anchete antitrust oficiale pentru a verifica dacă Facebook foloseşte în mod greşit datele despre clienţi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇