Premierul, despre președintele Croației: ”Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul țării”

Premierul, despre președintele Croației: ”Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul țării”

Premierul croat Andrej Plenkovic a calificat joi drept ruşinoase şi scandaloase recentele declaraţii ale preşedintelui ţării sale, Zoran Milanovic, care a acuzat SUA şi UE că sunt responsabile pentru criza dintre Rusia şi Ucraina, ţară pe care şeful statului croat a descris-o ca fiind una dintre cele mai corupte din lume, împotrivindu-se unei eventuale aderări a ei la NATO.

”Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei şi este total contrară poziţiilor şi principiilor de politică externă ale guvernului” de la Zagreb, a spus Plenkovic, potrivit agenţiei EFE, despre poziţia exprimată de Milanovic.

Guvernul croat ”se distanţează şi nu are nimic de-a face cu poziţiile exprimate de preşedinte”, a mai ținut să sublinieze premierul Plenkovic.

ADVERTISING

Reacția vine după ce președintele Croației, țară membră a UE și a NATO, a declarat marți că actuala criză ruso-ucraineană este efectul politicii preşedintelui american Joe Biden.

Președintele Croației atacă SUA și apără interesele Rusiei

Zoran Milanovic, ajuns preşedinte în 2020 după ce a candidat ca social-democrat, a promis că în cazul escaladării crizei militare dintre Rusia şi Ucraina, ca şef al forţelor armate, nu va permite nicio implicare militară a Croaţiei în cadrul NATO pentru susţinerea Ucrainei.

zoran-milanovic
Foto: Facebook / Zoran Milanovic

''În caz de escaladare, Croaţia îşi va retrage până la ultimul soldat. Noi nu avem nimic de-a face cu asta sau nu vom avea. Vă garantez eu acest lucru'', a declarat Milanovic în faţa presei de la Zagreb.

ADVERTISING

Şeful statului croat a dat vina pentru criza actuală pe preşedintele american Joe Biden şi pe ''ulii lui''. ''Această criză nu are nimic de-a face nici cu Ucraina şi nici cu Rusia, are de-a face cu dinamica politicii interne a lui Joe Biden şi a administraţiei sale'', a insistat el, adăugând că o soluţionare a crizei trebuie să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei.

''Totul se întâmplă în anticamera Moscovei, capitala Rusiei. Este nevoie să se găsească, şi se va găsi, o rezolvare care să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei'', a apreciat preşedintele Croaţiei, care a apreciat totodată că ''locul Ucrainei nu este în NATO''.

ADVERTISING

Milanovic a acuzat de asemenea Uniunea Europeană că a incitat în anul 2014 la o ''lovitură de stat'' pentru înlăturarea preşedintelui ucrainean de la acea vreme, Viktor Ianukovici, fără ca apoi UE să aibă vreo contribuţie în această ţară, astfel că ''Ucraina este astăzi una dintre cele mai corupte ţări din lume''.

Reacția Ucrainei

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a convocat-o pe ambasadoarea croată la Kiev, Anica Djamic, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintelui Croaţiei.

”Preşedintele croat şi-a demonstrat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii le-au oferit Croaţiei în lupta sa pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut'', a transmis MAE ucrainean într-un comunicat.

În plus, cuvintele preşedintelui croat ''afectează relaţiile bilaterale şi subminează unitatea Uniunii Europene şi a NATO în faţa actualelor ameninţări la adresa securităţii Europei'', potrivit MAE de la Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇