Erdogan a câștigat în regiuni afectate de cutremur, deși a fost criticat dur de oamenii de aici

Erdogan a câștigat în regiuni afectate de cutremur, deși a fost criticat dur de oamenii de aici

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile în şapte din cele unsprezece provincii afectate de cutremur conform datelor preliminare.

Sprijinul sau în regiune nu a fost afectat semnificativ, dacă ne uităm că în 2018 câștigase în nouă din cele unsprezece provincii. În Adana şi Hatay, Erdogan a câştigat atunci, deşi la scor strâns.

După cutremurele devastatoare de la începutul lunii februarie, au fost numeroase critici la adresa guvernului, acuzat că nu a luat măsuri suficiente în avans şi ulterior pentru a face faţă catastrofei, a informat luni agenţia presă Anadolu, relatează dpa.

ADVERTISING

Erdogan a susţinut în mod repetat că acest lucru este cauzat de amploarea dezastrului şi nu este vorba de eşecul guvernului său.

Cifre clare privind prezenţa la vot nu sunt încă disponibile.

Potrivit guvernului, câteva milioane de oameni au părăsit locuințele după dezastru, deşi pentru alegeri, partidele au oferit alegătorilor gratuit transport înapoi spre regiunile în care erau înregistraţi pentru a vota.

După un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia va avea pentru prima dată în istorie un al doilea tur al alegerilor, pe 28 mai, în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După numărarea a peste 99% din buletine, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar social-democrat, un rezultat mai bun decât spera şeful statului, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇