Dreapta poate merge unită în alegeri. ÎCCJ a admis contestația USR, PMP și Forța Dreptei la decizia BEC

Dreapta poate merge unită în alegeri. ÎCCJ a admis contestația USR, PMP și Forța Dreptei la decizia BEC
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a validat alianţa electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, admiţând contestaţia faţă de decizia de duminică a Biroului Electoral Central.

Hotărârea instanţei supreme pronunțată marți este definitivă.

433141301_975066973987653_6261502700035882638_n
Foto: Facebook/USR

Partidul Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, a transmis o reacție rapidă, arătând că ÎCCJ demonstrează că decizia luată de BEC a fost una ilegală.

„Decizia ÎCCJ dovedeşte că hotărârea iniţială a Biroului Electoral Central a fost una determinată de o majoritate politică ostilă democraţiei, controlată de PSD, care a eşuat lamentabil în încercarea de a împiedica candidatura alianţei Dreapta Unită”, arată comunicatul de presă al partidului Forţa Dreptei. 

ADVERTISING

„ICCJ ne-a dat dreptate și a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului alianței Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democrației din România, o încercare de a împiedica Opoziția să participe la alegeri.

Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare. ICCJ a decis corect, la fel cum a făcut-o în 2019, când Dragnea și PSD au vrut să scoată USR de pe buletin. Nu le-a mers nici atunci, nu le-a mers nici acum. Ne vedem la vot, pe 9 iunie”, afirmă şi Cătălin Drulă, citat într-un comunicat USR.

ADVERTISING

„Mă bucur că au învins libertatea de asociere și democrația. În România nu este totul pierdut, avem dreptul să mergem către români și să le cerem încrederea pe 9 iunie. Dreapta Unită a revenit pe buletinul de vot, după ce PSD a încercat să ne elimine", declară şi Eugen Tomac, președintele PMP.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, duminică, protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită, la cererea PSD, pe motiv că, în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu, nu de Eugen Tomac.

ADVERTISING

Luni, Alianţa Dreapta Unită a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o contestaţie și a avut câștig de cauză.

Vă invităm să citiți analiza Ioanei Ene Dogioiu - Cum se explică decizia BEC împotriva înscrierii Alianței Dreapta Unită. Saga PMP și „Cartea Funciară” a partidelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇