Alianța Dreapta Unită a fost respinsă de Biroul Electoral Central. Decizia a fost luată la cererea PSD și va fi atacată la Înalta Curte

Alianța Dreapta Unită a fost respinsă de Biroul Electoral Central. Decizia a fost luată la cererea PSD și va fi atacată la Înalta Curte

Biroul Electoral Central a respins înregistrarea alianței electorale Dreapta Unită, formată din partidele USR, PMP și Forța Dreptei, pentru alegerile din 9 iunie.

Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC, a fost cel care a solicitat respingerea protocolului de constituire a Alianței Dreapta Unită (ADU).

417534251_946471593518592_4118211122137606808_n
Foto: Facebook/Cătălin Drulă

„USR, PMP și Forța Dreptei consideră abuzivă, anticonstituțională și antidemocratică decizia de astăzi a Biroului Electoral Central de a respinge înregistrarea alianței electorale Dreapta Unită. Este un demers bazat eminamente pe umorile politice ale PSD, menit să împiedice cele trei partide să participe la alegerile din 9 iunie ca o alianță puternică de dreapta, o alternativă reală la actuala putere”, se arată într-un comunicat comun transmis de USR, PMP și Forța Dreptei.

„Respingerea protocolului Alianţei Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, care arată întregii ţări unde am ajuns cu starea democraţiei. 

ADVERTISING

Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susţin o alternativă onestă la actuala putere.

Noi avem soluţiile corecte pentru a moderniza România şi nu nu vom împiedica de scamatoriile instituţiilor pe care le controlează. 

În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un congres validat de Tribunalul Bucureşti.

Pe 2 februarie 2024, acelaşi Tribunal Bucureşti a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”, a scris şi Cătălin Drulă, pe Facebook.

Liderul USR a adăugat că „decizia de astăzi luată la solicitarea PSD nu are nicio legătură cu legile şi regulile dintr-un stat democratic”.

Decizia va fi contestată la ÎCCJ

Hotărârea BEC va fi contestată la ÎCCJ.

„Este doar o încercare de a ne împiedica să participăm în alegeri sub Alianţa Dreapta Unită, o încercare disperată a marionetelor lui Iohannis, care ştiu că li se apropie sfârşitul politic.

ADVERTISING

Ce fac acum este un act de laşitate şi de dispreţ faţă de voinţa românilor, care arată că partidul unic PSD-PNL este dispus să calce democraţia în picioare pentru a-şi păstra puterea. 

Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită şi încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianţă, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019.

Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ne vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru viitorul pe care îl merită această ţară.

Vă chem alături de noi, astăzi, în Piaţa Universităţii, începând cu ora 16:00. Pornim strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie. Misiunea noastră este o Românie fără corupţie, fără abuzuri şi fără frică. România Modernă este mai puternică ca niciodată", încheie Drulă mesajul.

Reacţia lui Orban: Este clar că le este frică de noi

A avut o reacţie la această decizie şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, prezent duminică la Focşani.

"Înregistrarea Alianţei Dreapta Unită a fost contestată la BEC de PSD. Acolo este o decizie mai mult politică. În mod evident, nu mă aştept să judece membrii BEC corect din punct de vedere legal, va fi o decizie politică. Evident că vor încerca să scape de noi.

ADVERTISING

Este clar că le este frică de noi. Contestaţia este complet nefundamentată, nu are nimic la bază. Structurile noastre statutare au luat decizia în conformitate cu statutul şi cu legea partidelor politice.

Este un act de voinţă care nu poate fi contestat de alţii, pentru că este un act de voinţă democratic al membrilor Forţa Dreptei, USR şi PMP, care au decis constituirea acestei alianţe", a declarat Ludovic Orban, pentru Agerpres.

De ce nu au PMP şi Forţa Dreptei reprezentant la BEC

PMP şi Forţa Dreptei au acuzat sâmbătă un abuz pentru că nu au reprezentanţi în Biroul Electoral Central, însă procesul verbal al ședinței de constituire arată că există temei legal pentru acest lucru.

În ce privește PMP, cauza e scandalul de scindare a partidului și faptul că nu și-au pus lucrurile în ordine în ultimul an. Amintim că acum ceva vreme conducerea PMP a fost preluată de Eugen Tomac, în urma unui congres cu scandal, de la Cristian Diaconescu. Însă, conform datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu, chiar dacă acesta a fost și exclus ulterior din partid.

Eugen Tomac a reacţionat la motivul invocat în procesul verbal de constituire a BEC, arătând că în Registrul partidelor politice, în anul 2020, figura Viorica Dăncilă ca preşedinte al PSD, iar la „depunerea membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru alegerile din 6 decembrie, a putut semna preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care nu era în Registrul partidelor politice”.

Cât despre Forţa Dreptei, nu are reprezentanţi în BEC, fiindcă nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019, având în vedere că partidul nu exista la acel moment. În aceeaşi situaţie este şi REPER, partidul lui Dacian Cioloş desprins din USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇