Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost „şantajaţi” sau „momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social democrat Marcel Ciolacu.
„Primarii USR, aleşii USR au fost ameninţaţi, şantajaţi sau momiţi. Li s-a spus unor primari, cu Ciolacu în birou: ‘Ai zece milioane, dacă treci la noi. Altfel, ai grijă că e Curtea de Conturi aici, în judeţ. E acum în control’. Asta s-a întâmplat luna trecută”, a spus Drulă, pentru Digi24.
Întrebat dacă primarii USR abordaţi în acest fel au acceptat să treacă la PSD, Drulă a răspuns: „Nu toţi".
„Ni se vând încontinuu nişte poveşti în România, în care ni se spune că nu are are rost. 'Nu are rost să te lupţi', 'Ei au puterea', 'Vino la noi'. Şi cei mai slabi de înger cedează. Nu eu judec aici. O să îi judece posteritatea. (...) De altfel, Marcel Ciolacu a făcut o obsesie. USR a avut la ultimele alegeri 40 de primari - sunt 3.000 în total, în România - dar a pus premiu pe capul lor şi, după nişte informaţii pe care le am, a spus: 'Nu există limită la ofertele pentru primarii USR'. Până la urmă, şi localităţile, să ştiţi că nu sunt aşa de importante. E ceva mai mult simbolic. Şi nu a reuşit cu foarte mulţi dintre ei. Dar este această intenţie de a corupe pe care mafia o are întotdeauna", a afirmat Drulă.
Liderul USR consideră că în România „democraţia este sufocată din ce în ce mai mult" şi că ţara noastră are o democraţie „erodată".
„Dacă ne uităm la Rusia, unde au fost alegeri ieri, ei au de toate de care avem şi noi: ASF, AEP, BEC. Nu e doar pixul lui Putin, teoretic. Ca nişte instituţii să funcţioneze, oamenii de acolo trebuie să se simtă liberi. Asta înseamnă că orice decizie ar lua într-o problemă - dacă, de exemplu, unul spune 'Nu sunt de acord să tăiem subvenţia la PMP, pentru că e dreptul lor legal', să nu simtă că după aceea, el zboară de acolo. (...) În democraţie se numeşte 'chilling effect' - efectul de frig în oase, ţi-e frică că o păţeşti dacă îţi exerciţi mandatul cu curaj... atunci democraţia se duce de râpă. Aici ne aflăm. România este o ţară cu democraţie erodată", a spus el.
„Partenerii euro-atlantici au închis ochii parţial"
Drulă a mai precizat că partenerii euro-atlantici ai României „încep să deschidă ochii" asupra acestor aspecte.
„Au închis ochii parţial. Dar lucrurile se pot încă repara şi e încă timp pentru ele. În aceşti doi ani, pentru că aveam războiul din Ucraina lângă noi, aceşti oameni şi-au consolidat o putere ilicită asupra României. De asta şi fac planuri în care alegerile să nu mai conteze. De asta, pentru prima dată după 34 de ani de la Revoluţie, avem alegeri care se schimbă cu trei luni înainte.
Nu am avut niciodată în România - că era Iliescu, că era Constantinescu sau Băsescu - nu am avut niciodată problema 'Când va fi data alegerilor'. Ştiam exact când e data alegerilor: la patru ani de la ultimele sau cinci la europarlamentare şi la prezidenţiale. Anul acesta, pentru prima dată ni se spune că să rămână la putere Ciolacu şi Ciucă este un interes naţional", a precizat liderul USR.
„Mai aveau puţin şi puneau un anunţ pe BestJobs"
Drulă a comentat și procesul prin care PSD şi PNL încearcă să găsească un candidat la Primăria Capitalei.
„Eu nu îl cunosc pe domnul Cîrstoiu, nu vreau să mă pronunţ. Şi, mai ales, cred că i-aş face un rău. Văd că e alt candidat în fiecare zi. De ce să mă pronunţ despre un om care nu ştim dacă e candidat. Dar însuşi acest proces de căutare a unui candidat este ridicol. Mai aveau puţin şi puneau un anunţ pe BestJobs: 'se caută candidat, ca să îi batem pe ăia de la USR'. Gândiţi-vă şi la această miză. Marea coaliţie - aşa zisă 'mare', de fapt e mult mai mică decât pare în acest moment - caută candidaţi comuni împotriva USR. Vor să facă asta la Timişoara, la Braşov", a spus Drulă.
Drulă s-a declarat convins că Nicuşor Dan va obţine un nou mandat de primar general şi s-a arătat încrezător că acesta va beneficia şi de susţinerea majorităţii în Consiliul General. Pe de altă parte, preşedintele USR a criticat-o pe Gabriela Firea pentru faptul că a lăsat „Bucureştiul în datorii", că a înfiinţat companiile municipale şi că s-a ocupat de „sclipici şi iepuraşi cu poleială".
„Eu sunt bucureştean. Sunt născut, crescut aici, iubesc acest oraş şi, fiind de aici, pretind că ştiu cum gândesc bucureştenii. Nu fiecare, dar simt un etos al oraşului, o energie generală. Şi oamenii simt că lucrurile se mişcă în direcţia corectă, că nu mai suntem cu nişte cioflingari care fură bani prin tot felul de companii municipale, că nu se mai face bugetul franjuri, că nu mai sunt datorii, că se intră în subteran şi se iau şi gesturi curajoase, precum benzile unice de autobuz. A încercat şi Gabriela Firea să facă o bandă unică de autobuz şi a renunţat după trei zile, de la trei claxoane", a susţinut liderul USR.
În altă ordine de idei, întrebat cum va fi stabilit candidatul USR pentru prezidenţiale, Drulă a spus că va fi organizat un congres al partidului în acest an. De asemenea, în 2025 va fi organizat un alt congres USR, pentru alegerea noului Birou Naţional, iar unul va fi organizat în 2026, pentru alegerea preşedintelui partidului.
„Congresul USR, conform statutului, stabileşte candidatul USR la prezidenţiale. Bineînţeles că ne dorim un candidat comun al Alianţei Dreapta Unită", a precizat Drulă.