Dragoş Tudorache, USR-PLUS: Suntem autosuficienți? De câteva luni am încetat să convingem electoratul. Compromisurile te ajung din urmă- Interviu video

Dragoş Tudorache, USR-PLUS: Suntem autosuficienți? De câteva luni am încetat să convingem electoratul. Compromisurile te ajung din urmă- <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>

Fuziunea USR PLUS nu s-a împlinit. De câteva săptămâni sunt membri care ne cer să tranşăm situația prin separare. Cătălin Drulă joacă șansa de a construi poduri și de a-și confirma poziția de lider al partidului. Trebuie să dea repede niște semnale concrete, spune europarlamentarul USR, Dragoș Tudorache.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Dragoș Tudorache a explicat că nu s-a pus problema niciodată ca alegerea miniștrilor să nu mai aparțină forurilor partidului. Propunerile externe nu erau obligatorii, ci doar o formă de deschidere:

“Un partid serios e pregătit pentru guvernare când are măcar trei oameni competenți și credibili pentru fiecare post. Ne e teamă să aducem din exterior oameni mai buni decât noi? Neînțelegerea a fost la nivel de principiu. Recrutăm în intern pentru că noi știm mai bine. Ajungeam să vânturăm între noi aceleași nume pentru aceleași posturi.”

Dragoș Tudorache a vorbit despre viitorul congres, riscul de ruptură și șansele lui Cătălin Drulă. "Proiecția externă e negativă, dar nu de acum, ci de câteva luni. Se vede și în sondaje. De câteva luni am încetat să convingem o parte din electoratul care era alături de noi. O problemă internă reală trebuie tranșată cu orice risc. Dacă o cărăm după noi, frâna aceasta ne va împiedica să fim eficienți și peste 2 ani."

Dragoș Tudorache, explicații pentru criza din USR

Demisia dlui Cioloș a fost pentru unii un act de abdicare, pentru alții, un act de demnitate. Versiunea fostului PLUS care este?

De la început am avut două partide cu obiective comune, aici nu avem nici acum tensiuni, dar cu două culturi interne organizaționale diferite, care trebuiau armonizate.

ADVERTISING

Cât am fost sub presiunea unui obiectiv electoral, pentru a-l atinge, ne-am asumat să răbdăm foarte multe intern. Dar diferențele de cultură organizațională au rămas și ele pot submina succesul unei fuziuni, ca în cazul fuziunilor comerciale.

Și iată-ne în momentul când ne uităm dacă această fuziune s-a împlinit sau nu. Și vă spun asumat că nu s-a împlinit, mai avem multe de făcut până să ne asigurăm că suntem un tot.

În zona aceasta trebuie înțeles demersul lui Dacian Cioloș, care asta și-a asumat și pentru asta a primit peste 20 de mii de voturi din USR și PLUS.

După 4 luni de încercări de construcție internă cu majoritatea din Biroul Național (BN) pentru împlinirea fuziunii, a ajuns la momentul acestei asumări.

Ați folosit un termen sever: am răbdat. Sinonim cu am îndurat. Ce a fost de îndurat?

Poate termenul a fost prea dur, dar, la nivelul filialelor mai ales, nu a fost ușor.

În tot ce a urmat după momentul de armonie aproape totală al europarlamentarelor din 2019 am avut aceste diferențe de mod de lucru.

E vorba, pe fond, despre faptul că PLUS este un partid de lider, iar USR își devorează liderii?

PLUS este un partid de lider, construit în jurul personalității și imaginii lui Dacian Cioloș, care a atras în jurul său cercuri concentrice. S-a pliat pe personalitatea lui Dacian Cioloș, pe autoritatea lui naturală, care nu a mai făcut necesară o autoritate câștigată cu forța.

E bine pentru că nu am avut luptele la baionetă ale colegilor din USR, e rău pentru că am intrat în această fuziune mai naivi, mai nepregătiți pentru lupta politică acerbă pentru fiecare delegat la congres.

Aceasta a fost prima nealiniere de cultură internă, care s-a văzut și în felul în care fiecare s-a pregătit pentru alegerile locale sau parlamentare, ceea ce a creat tensiuniune în filiale, dusă apoi mai sus.

ADVERTISING

Am găsit de fiecare dată soluții la probleme, însă ele au fost în egală măsură compromisuri, care se adună până ajung la o masă critică, te ajung din urmă. De aceea, trebuie mers în spate și corectat. Asta a vrut Dacian să pună pe masă.

Și, totuși, o singură chestiune a fost aparent ireconciliabilă și a dus la demisie - desemnarea miniștrilor cu participarea unui organism “de înțelepți” extern partidului.

Au fost câteva chestiuni, unele au atras mai mult atenția.

A fost și discuția despre delictul de opinie, care avea în spate multe frustrări acumulate și multe sesizări adresate președintelui partidului. E o problemă când lumea nu mai crede în mecanismele interne.

În spatele chestiunii desemnării miniștrilor stătea tot o chestiune de principiu: felul în care abordăm contribuția externă. Suntem autosuficienți sau nu?

Atunci când o organizație se consideră autosuficientă, sănătatea ei e în pericol.

Nimeni nu e atoateștiutor pe domeniul lui, chiar dacă a făcut performanță, și întotdeauna trebuie să fii deschis pentru a atrage talente noi.

Este și o chestiune de interacțiune externă cu cei care îți sunt “clienții” politici principali: societatea și mediul de afaceri. Dai semnalul că îți pasă și îi implici într-un proces care trebuie să rămână eminamente politic.

Critica dnilor Drulă și Barna nu viza existența unui mecanism de consultare în afara partidului, ci participarea lui la decizie.

Da, au luat în brațe acest narativ că Dacian vrea să aducă oameni din afară să decidă pentru partid. Asta e o prostie. Dacian nu a spus asta niciodată, nici în program, nici în discuții.

Decizia propunerii rămâne la BN, decizia finală rămâne la Comitetul politic al partidului. Comisia mixtă cu oameni din partid și din afara lui venea cu niște propuneri. Deja prezența unor oameni cu vizbilitate și credibilitate în piață dădea un semnal societății: uite cu ce oameni caut eu competență.

ADVERTISING

Propuneau lista închisă sau deschisă?

Nici măcar nu am ajuns la discuția de detaliu.

Dacian a spus că în privința componenței, proporțiilor, modalităților de propunere din comisia mixtă e deschis la orice discuție, inclusiv lista închisă sau deschisă. Important era principiul.

De unde a venit ideea? Când am început discuțiile despre guvernul din umbră, am constatat că ne îndreptam spre același tip de mecanism în care, cu majoritățile știute, ajungeam să vânturăm între noi aceleași nume pentru aceleași posturi.

Până la alegeri avem timpul să lărgim baza de selecție, să atragem competență nouă, talent nou. Un partid serios e pregătit pentru guvernare când are măcar trei oameni competenți și credibili pentru fiecare post.

Dacă rămânem într-un om pentru fiecare portofoliu și ne e teamă să găsim și alții, la fel sau poate chiar mai buni, ca organizație avem o mare problemă.

Ne e teamă să aducem din exterior oameni mai buni decât noi? Nu ar trebui să ne fie teamă.

Insist. Lista cu propuneri de miniștri ale comisiei mixte ar fi fost consultativă sau conformă?

Consultativă.

Deci pe listă puteau să fie cinci nume, iar propunerea finală a BN să fie al șaselea?

Absolut. Invit pe oricine să asculte discuțiile din BN.

Neînțelegerea a fost la nivel de principiu.

Principiul căutării de resurse noi în afara partidului?

Da. Recrutăm în intern pentru că noi știm mai bine.

Demisia dlui Cioloș a rezolvat problema?

Eu sper că da.

Pentru mulți a fost un gest extrem, poate forțat, de neasumare, am văzut multe culori.

Din punctul meu de vedere, a încercat să tragă semnulul de alarmă în partid și să readucă discuția din campania din septembrie.

Subiectele sunt acum în discuția partidului, iar Dacian Cioloș, prin pârghiile de președinte și o majoritate ostilă în privința lor în BN, nu avea capacitatea de a livra.

Am avantajul unor interviuri despre biografia dvs profesională - numai cartofi clocotiți: misiuni externe de construcție în foste teatre de război, coordonarea migrației în UE. Dvs ați demisionat vreodată sau ați continuat să luptați, să convingeți, să negociați înțelegeri scrise și semnate chiar pe un șervețel de la masă mult dincolo de miezul nopții?

Nu. E desigur și o chestiune de abordare pe care fiecare o înțelegem în funcție de personalitatea fiecăruia. 

Eu aș fi luat aceeași cale ca Dacian Cioloș? Poate da, poate nu. Nu am fost în acea situație.

Fiecare reacționează altfel atunci când e în funcție de responsabilitate sau în afara ei. Una e să dai sfaturi, alta e să porți responsabilitatea față de cei care îți scriu, îți spun că așteaptă ce ai promis.

Ați vorbit pe larg până acum despre responsabilitate față de activul de partid. Dar responsabilitatea față de electorat? Cum credeți că vede el această concentrare pe chestiuni interne și aruncarea partidului, prin demisie, într-o instabilitate care poate duce la rupere?

Proiecția externă e negativă, dar nu de acum, ci de câteva luni. Se vede și în sondaje. De câteva luni am încetat să convingem o parte din electoratul care era alături de noi.

Am făcut cercetări în noiembrie-decembrie pentru a înțelege cum ne-a perceput electoratul înainte și după criza politică din toamnă. Evident că într-o măsură am decontat-o.

Putem discuta pe nuanțe, dar ceea ce eu cred că trebuia făcut era un moment de reality check, de analiză a realității. E firesc ca electoratului să nu îi pese de chestiunile noastre interne.

Iar Dacian nu și-a dorit această proiecție externă, ea ar fi trebuit să rămână în partid. Primul care a ieșit la televizor la 5 minute după BN de joi a fost Dan Barna.

Dar o problemă internă reală trebuie tranșată cu orice risc pentru a putea să ne pregătim cum trebuie pentru 2024. Dacă o cărăm după noi, frâna aceasta ne va împiedica să fim eficienți și peste 2 ani.

Credeți că dl Drulă poate să țină partidul unit? Dl Barna spunea că are avantajul de a nu fi fost lider nici al USR, nici al PLUS.

Eu vreau să-i dau acest credit.

Momentul nu e simplu. Însă Cătălin a făcut parte din această majoritate de 14, din discuțiile în jurul acestor chestiuni, el trebuie să dea repede niște semnale concrete că e un președinte interimar care se gândește la toți membrii partidului.

Concret, ce semnale?

Decizii pe care să le susțină în BN și care să rezolve o parte de chestiunile ridicate de membri, de exemplu, legat de modul în care au fost organizate alegerile în diaspora sau de modul în care funcționează secretariatul general.    

Chestiuni care țin de echilibrarea partidului, de felul în care conducerea se gândește la toți sau doar la cei care au votat-o.

Cătălin Drulă cred că are datoria să demonstreze prin gesturi și decizii simbol, prin organizarea dezbaterilor în BN. Noi am susținut ca membrii să aibă acces la toate discuțiile din BN, pentru că ele nu au fost simple.

Cât de mare e riscul de ruptură între USR și PLUS?

N-aș face un pronostic, dar gândurile există. De câteva săptămâni sunt membri care ne cer să rupem situația actuală și să o tranșam prin separare. Eu nu cred că ea ar rezolva ceva.

Avem o datorie față de acest proiect politic să găsim soluții care să rezolve pasivul politic.

Chestiunea e reală și, fără soluții satisfăcătoare, va deveni risc real de rupere.

Când ar trebui organizat congresul?

Cât mai repede, peste 3-4 luni, de acolo pornește ceasul.

Trebuie să ne uităm și la evoluția pandemiei pentru a organiza dezbateri serioase pe statut. Eu sper să avem congresul în mai-iunie.

Ar trebui un congres în care să discutăm și statutul, și un nou Birou Național.

Dnii Cioloș și Barna nu vor candida. Dl Drulă ezită să spună dacă își dorește să fie președintele USR-PLUS. Dvs vă doriți să fiți?

E prea devreme să vorbim despre intențiile de candidatură. Ce doresc voi anunța, dacă va fi cazul, la momentul potrivit. Ce nu îmi doresc este să văd că proiectul fuziunii eșuează.

Nu îmi doresc să văd zilnic plecând din el zeci și zeci e oameni. Asta nu mai poate continua.

Mă întristează să îl văd pe Dan Barna atât de senin spunând “la revedere” colegilor care și-au lăsat familiile, și-au pus profesiile de-o parte pentru partid. Dezamăgirea noi le-am provocat-o și a o ignora e extrem de grav.

Mă voi implica în însănătoșirea acestui proiect. Cum anume, în ce măsură și dacă voi asuma o candidatură voi vedea mai încolo.

PLUS are dezavantajul că liderii cei mai marcanți ai partidului sunteți la Bruxelles și e greu să conduci un partid între avioane.

Absolut. Dacian Cioloș a renunțat la conducerea grupului Renew și din septembrie îl vedem rar aici.

Da, partidul are nevoie de un președinte acolo, alături de membri și probleme.

Deci ați fi gata să lăsați din nou părții USR președinția partidului?

Sper ca până atunci să nu se mai pună problema de partea USR și partea PLUS.

Așa de repede și pe criză cu bulbuci?

Da. Dacian Cioloș nu câștiga dacă nu atrăgea voturi și din partea cealaltă.

Efectul de vase comunicante se produce deja. Dacă ne întoarcem fiecare pe vechile poziții, nu reușim să facem nimic, iar riscul de rupere e tot mai serios.

Cel care vrea să aibă șanse de câștig trebuie să vină cu platforma unificatoare, nu pe majorități smulse din loialități pe vechile aliniamente de partid.

Dacă tragem linie, înțeleg așa: ori Cătălin Drulă reușește până la congres unificarea și atunci devine președinte în mod natural, ori eșuează și atunci partidul se rupe, deci nu se mai pune problema unui președinte unic.

Și da, și nu. Lunile următoare vor fi hotărâtoare din toate punctele de vedere.

Cătălin Drulă are avantajul de a fi președinte interimar, joacă șansa, cu toate pârghiile în mână, de a construi poduri și de a-și confirma poziția de lider al partidului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇