Dîncu crede că micul avion care a pus pe jar România şi vecinii a fost mai degrabă ciudat, o lebădă neagră

Dîncu crede că micul avion care a pus pe jar România şi vecinii a fost mai degrabă ciudat, o lebădă neagră

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, crede că apariţia avionul misterios de ieri pe cerul României a fost un incident „mai degrabă ciudat”, o „lebădă neagră”. Aşa că nu este „niciun motiv de îngrijorare”, pentru că nu a fost ceva care să pericliteze siguranţa naţională.

„Este un incident rar (…) este un incident mai degrabă ciudat, ca să spun aşa. Nu ştim încă mobilul acelei călătorii ciudate a unui bimotor prin spaţiul aerian din trei ţări, dar o să vedem, o să studiem cu siguranţă. O ‘lebădă neagră'”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, prezent joi la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Vasile Dîncu a spus că nu deţine alte informaţii faţă de cele prezentate în comunicatul dat miercuri publicităţii de către MApN şi că sunt aşteptate date în plus de la autorităţile din ţara vecină.

„Comunicatul nostru a fost exact la nivelul informaţiilor pe care le avem în acest moment. Sigur că aşteptăm din partea autorităţilor de unde a aterizat avionul să vedem date în plus.

ADVERTISING

Deocamdată, nu avem date, dar suntem în corespondenţă cu autorităţile din ţara vecină pentru a vedea ce se întâmplă", le-a răspuns Dîncu jurnaliştilor care l-au întrebat despre acest subiect.

Vasile Dîncu a susţinut că "securitatea aeriană a fost perfectă", pentru că aeronava a fost întâmpinată de avioane.

"Nu era ceva care să pericliteze siguranţa naţională, era un bimotor care nu cred că ... Noi am acţionat perfect conform regulamentelor, conform legii, deci ne-am făcut datoria. Securitatea aeriană este OK (...). Nu este un motiv de îngrijorare pentru noi acest incident", a spus ministrul.

Întrebat dacă a discutat cu omologii săi din Ungaria şi Bulgaria, Vasile Dîncu a menţionat că încă nu a făcut acest lucru, pentru că "nu a fost un avion de vânătoare sau aşa ceva".

"O să discutăm, cu siguranţă, în momentul în care vom avea mai multe date despre asta. În momentul acesta, fiecare dintre cele trei ţări care sunt implicate, să spunem, în acest fapt divers, au acţionat conform legii şi, după aceea, o să discutăm cu siguranţă, să vedem, să facem un raport comun, probabil, asupra acestui incident", a adăugat ministrul Apărării.

În ceea ce priveşte reacţia unei părţi a opiniei publice care a criticat sau ironizat modul în care autorităţile au procedat, Vasile Dîncu a explicat că s-a procedat corect, conform regulamentelor militare.

"În rest, opinia publică este liberă, pentru că noi deschidem site-urile noastre să fie libere, conturile de facebook să comenteze oamenii, este o dovadă de deschidere şi ne bucurăm de reacţii, chiar dacă ele sunt ironice. Este problema oamenilor asta. Sigur că majoritatea oamenilor nu au educaţie militară şi înţeleg acest lucru, nu am nicio problemă", a conchis ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministerul Apărării a anunţat, miercuri seară, că o aeronavă bimotor de mici dimensiuni, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat la joasă înălţime spaţiul aerian al Ungariei, României, Serbiei şi Bulgariei.

Două avioane F16 au fost trimise, într-o misiune de poliție aeriană. Pentru că au zburat foarte jos, ca să o poată intercepta, au fost filmate de localnici, la Drobeta-Turnu Severin. Oamenii au privit uimiți desfășurarea de forțe. Unii și-au dat seama că e vorba de avioane F16 care escortează o altă aeronavă, în timp ce alții s-au amuzat și au început să strige că vin rușii să ne atace.

ADVERTISING



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇