Pentagonul a încasat peste 11.000 de dolari pe oră pentru avioanele din "Top Gun: Maverick", dar Tom Cruise nu a atins manșa

Pentagonul a încasat peste 11.000 de dolari pe oră pentru avioanele din "Top Gun: Maverick", dar Tom Cruise nu a atins manșa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marina SUA a împrumutat avioanele și piloții pentru filmările noului film „Top Gun”. Tom Cruise, celebru pentru că își execută singur scenele de cascadorie, nu a avut voie să atingă butoanele de control.

Starul din seria „Misiune imposibilă”, celebru pentru că își execută singur cascadoriile, a insistat ca toți actorii care au interpretat rolurile piloților în „Top Gun: Maverick” să zboare cu avioanele de vânătoare F/A-18 Super Hornets construite de Boeing pentru marina americană, ca să înțeleagă cum e să zboare sub efectul forțelor gravitaționale intense, relatează Fortune.

Actorul în vârstă de 59 de ani a aburat cu un avion militar și în filmul original "Top Gun", care a avut un succes uriaș în 1986.

ADVERTISING

Cruise a avut peste 12 zboruri pentru noul film, însă regulamentul militar foarte strict al Pentagonului interzice personalului non-militar să piloteze aparate din dotarea Departamentului Apărării. Civilii pot utiliza doar arme mici, în scenarii de antrenament, a precizat șeful biroului de divertisment al Pentagonului, Glen Roberts.

În aceste condiții, Tom Cruise a fost nevoit să stea pe locul din spatele pilotului, după ce a trecut prin faza de pregătire, în care a învățat cum să se parașuteze din avion în caz de urgență și cum să supraviețuiască pe mare.

Piloții încrezuți din film n-au ce căuta în armata adevărată

Roberts a declarat că Marina SUA le-a permis producătorilor să utilizeze avioane, portavioane și baze militare.

ADVERTISING

El a menționat că piloții militari nu sunt deloc niște tipi încrezuți, așa cum sunt portretizați în film, oameni "care n-ar intra niciodată în aviația navală", ci mai degrabă niște tocilari care stau mult cu orele la cursuri și participă la antrenamente intensive de zbor la baza Naval Air Station Fallon din Nevada, acolo unde se află renumita școală de aviație Top Gun.

"Un film nu trebuie să fie o scrisoare de dragoste pentru armată ca să câștige colaborarea Pentagonului. Dar trebuie să întărească integritatea armatei", a spus Roberts, precizând că producătorii au fost nevoiți să accepte trimiterea scenariului pentru a fi analizat de armată. Deși Pentagonul poate impune anumite schimbări, Roberts a spus că nu cunoaște ca instituția să fi făcut vreuna în "Top Gun: Maverick".

ADVERTISING

Paramount Pictures a anunțat că Tom Cruise și-a creat propriul program de antrenament de zbor destinat actorilor tineri, astfel încât aceștia să facă față durerilor de cap produse de manevrele de zbor și să-și poată juca rolurile alături de piloți reali ai Marinei.

Top Gun: Maverick | NEW Official Trailer (2022 Movie) - Tom Cruise

Avionul F/A-18E/F Super Hornet, denumit "Rhino", un aparat de vânătoare produs de Boeing, a primit rolul central în această producție, în locul mult mai avansatului F-35C, construit de Lockheed Martin Corp., întrucât așa cerea scenariul, a precizat reprezentantul Pentagonului. El a menționat că F-35 este un avion cu un singur loc, așa că actorii nu ar fi putut urca la bord.

Producătorii de la Hollywood plătesc Pentagonului pentru folosirea avioanelor în anumite condiții, dacă aparatele și piloții sunt disponibili pentru filmări. În 2018, când au fost realizate cele mai multe cadre din "Top Gun: Maverick", Pentagonul a încasat peste 11.374 de dolari pe oră.

Debut pe primul loc în box-office-ul american

Filmările au avut loc la bordul portavionului USS Abraham Lincoln, în august 2018, în timpul unor exerciții militare în care au fost implicate avioanele de luptă F-35C Lightning II, și la baza militară Naval Air Station Lemoore din California.

"Top Gun: Maverick", continuarea lansată la 36 de ani după filmul care l-a ajutat pe Tom Cruise să devină celebru, a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american, potrivit datelor provizorii publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations.

Superproducţia realizată de Paramount şi Skydance a obţinut încasări de 151 de milioane de dolari în Statele Unite şi Canada potrivit estimărilor realizate pe durata weekendului prelungit de patru zile, de vineri până luni - zi liberă pentru americani, care sărbătoresc Memorial Day.

Filmul a fost prezentat la Festivalul de la Cannes, unde Tom Cruise a fost recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific.

Pelicula beneficiază de o distribuţie în care se remarcă mai mulţi actori celebri, precum Ed Harris, Jennifer Connelly, Miles Teller şi Jon Hamm, în timp ce un alt star din "Top Gun", Val Kilmer, are o scurtă apariţie în rolul "Iceman", un personaj-cheie din producţia originală.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇