Demis de la Vamă pentru lipsă de performanță, Ion Cupă a ajuns secretar general adjunct la ANAF

Demis de la Vamă pentru lipsă de performanță, Ion Cupă a ajuns secretar general adjunct la ANAF

Ion Cupă, demis în urmă cu 5 zile de la șefia Autorității Vamale Române (AVM) pe motiv de lipsă de performanță, a fost numit secretar general adjunct al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Pe 19 ianuarie, Ion Cupă a fost eliberat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Vamale Române, în locul acestuia fiind numit Marcel Simion Mutescu.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş anunțase schimbarea acestuia, reclamând lipsa de performanță în conducerea Autorității Vamale Române.

„Aceste propuneri de schimbare a conducerii ANAF şi a Autorităţii Vamale vor pleca în zilele următoare şi decizia este la domnul prim-ministru. Nu există ANAF şi Autoritatea Vamală cu conducere lipsită de performanţă. Sunt cele mai importante instituţii ale statului român”, și-a justificat ministrul Finanțelor decizia.

ADVERTISING

El mai lăsa să se înțeleagă că aflat la conducerea AVR, Ion Cupă nu s-a implicat în realizarea unor investiții cruciale, cum ar fi introducerea scanerelor în vămi.

„Sunt schimbări care sper să aducă profesionalism şi implicare în realizarea obiectivelor de investiţii. Numai Autoritatea Vamală Română are două proiecte de o importanţă majoră pentru ţară: scanerele şi introducerea sigiliului electronic al mărfurilor, alături de simplificarea procedurilor vamale”, a spus Boloș.

Ion Cupă fusese numit șef la Vamă la finele lunii mai 2023, de premierul de atunci, Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

De profesie este economist, având calificări de expert contabil, evaluator și consultant fiscal, potrivit CV-ului.

Înainte, în iulie 2022 a fost numit secretar general adjunct al ANAF, iar anterior, a fost 5 ani director ANAF Mehedinți și alți 2 ani, între 2010 și 2012, a lucrat la ANAF Gorj.

Apoi a fost ales deputat și a început călătoria la vârful politicii, trecând prin mai toate partidele.

În 2012 era în PDL, în 2013 a trecut la PNL - care forma USL împreună cu PSD. Un an mai târziu devenea independent, pentru ca în 2016 să candideze pentru un nou mandat, pe care l-a și câștigat, pe listele ALDE. În 2020, Cupă a intrat în PMP, partid în care este și astăzi.

ADVERTISING

El s-a întors acum pe funcția deținută și în 2022, de secretar general adjunct la ANAF.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇