Declarația Timișoara 2024 - societatea civilă vrea reformarea României

bogdan.barbu

Activist de mediu

Acum e ACUM! Bogdan Barbu este tată, soț, IT-ist, fost activist de mediu și, de aproape 2 ani, copreședintele ACUM, partid de doctrină verde, ecologist și anticorupție. Bogdan crede în a lupta pentru o Românie mai bună, mai curată din punct de vedere al mediului și mai curată din punct de vedere politic. Crede în a respira un aer proaspăt atunci când ieșim din casă și într-un aer proaspăt atunci când vorbim despre societatea românească. Crede în drepturi cetățenești largi și în respectarea decenței umane. Și consideră că mediul, tranziția climatică, este cea mai mare problemă despre care nu se vorbește în România, iar asta afectează viețile oamenilor și chiar și viitorul economiei. Vrea să schimbe asta.

Milioane de cetățeni ai României spun în fiecare zi: ,,Stop! Nu se mai poate! România merită mai mult!’’.

Pe 28 ianuarie 2024, o serie de organizații civice din România au cerut de la Timișoara, în spiritul a ce doresc aceste milioane de cetățeni, politicienilor, ONG-urilor și cetățenilor 17 schimbări esențiale pentru reformarea profundă a României și atingerea potențialului său de dezvoltare.

Semnatarii consideră anul 2024 un an de cotitură pentru societatea românească, fiind un an cu toate tipurile de alegeri în decurs de 6 luni, într-o perioadă în care extremismul de dreapta și de stânga reprezintă un pericol real.

ADVERTISING

În urma dezbaterilor organizate la evenimentul de la Timișoara, a fost redactată o declarație comună: Declarația Timișoara 2024 - Convenția Grupurilor Civice.

„Acest an, în care cetățenii vor fi chemați la vot, trebuie să aparțină celor onești. România așteaptă de mulți ani schimbarea politică, progresul economic și responsabilitatea publică. De aceea, îndemnăm partidele, organizațiile civice, personalitățile publice și cetățenii interesați de viitorul nostru comun să semneze prezenta declarație, să o promoveze și să se angajeze pentru a o transpune în practică la toate tipurile de alegeri ce se vor desfășura în acest an”.

ADVERTISING

Prin declarația Timișoara 2024, Convenția Grupurilor Civice solicită clasei politice reforme reale în domenii precum sănătatea, educație, mediu, justiție, sistemul electoral, drepturile omului, tineret, administrație publică, transport, economie, biserică, presă și altele. Se solicită de asemenea declasificarea tutor dosarelor din perioada comunistă, dar și interzicerea și incriminarea organizațiilor și simbolurilor comuniste, precum și a promovării cultului unor persoane care au avut funcții cheie în sistemul politic dictatorial și criminal comunist.

ADVERTISING

Printre semnatari se numără Federația Inițiativa Timișoara, #activAG Pitești, Corupția Ucide, Vă Vedem, Institutul ACUM, Diaspora360, Vedem Just, dar si activiști civici si personalități precum Gabi Păun, Natalia Ester, Theodor Baconschi, Neculai Constantin Munteanu, Codrin Gavra, Eduard Harnisch, Călin Morar.

Lista completă cu semnatarii este accesibila pe pagina https://www.conventiagrupurilorcivice.ro/

Tot acolo această declarație poate fi semnată și de alte persoane sau organizații. Voi semna această declarație și vă aștept și pe voi, cei care sunteți interesați de viitorul nostru comun.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇