Dan Tanasă (AUR) vrea să scape de sancțiunea primită după ce a făcut scandal în Parlament. Şedinţa în care se dezbate contestaţia va fi secretă

Dan Tanasă (AUR) vrea să scape de sancțiunea primită după ce a făcut scandal în Parlament. Şedinţa în care se dezbate contestaţia va fi secretă

Contestaţia depusă de deputatul AUR Dan Tanasă, privind aplicarea unei sancţiuni disciplinare asupra sa, va fi dezbătută şi supusă votului marţi, într-o şedinţă secretă a plenului Camerei Deputaţilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis miercuri că pe parcursul şedinţei secrete va fi restricţionat accesul presei în sala plenului, precum şi accesul altor persoane, în afară de deputaţi şi personalul din cadrul secretariatului general.

Şedinţa va fi înregistrată prin mijloace audio-video şi nu va putea fi transmisă altor persoane sau instituţii. Votul asupra contestaţiei lui Dan Tanasă va fi secret, cu buletine.

ADVERTISING

În cazul în care plenul va admite această contestaţie, sancţiunea va fi anulată prin hotărâre a Camerei.

Contestația

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act pe 26 aprilie de o contestaţie depusă de Dan Tanasă privind aplicarea unei sancţiuni disciplinare.

Deputatul AUR susţine, în documentul depus la BP, că atât raportul în baza căruia a fost adoptată decizia, precum şi întreaga procedură "au fost viciate", argumentând, printre altele, că a fost încălcat caracterul secret al şedinţei, cu lipsa procedurii prealabile de stabilire a gravităţii abaterii, aşa cum prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor, modul în care a avut loc procedura de vot, precum şi cu faptul că raportul "este rezultatul arbitrariului şi subiectivismului".

ADVERTISING

Context

Biroul Permanent a aprobat pe 7 aprilie sancţionarea lui Tanasă cu avertisment scris, după ce acesta a adresat cuvinte şi expresii "care contravin demnităţii şi onoarei funcţiei de deputat" unor colegi din Parlament.

Anterior, deputaţii USR PLUS Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean au depus o sesizare împotriva lui Dan Tanasă, iar Comisia Juridică a decis că comportamentul acestuia din urmă este încadrat în categoria abateri disciplinare şi a propus aplicarea sancţiunii cu avertisment scris.

Aceasta este cea mai gravă sancţiune prevăzută de Regulament şi de Statutul deputaţilor şi senatorilor.

ADVERTISING

Deputaţii jurişti au luat această decizie după ce au analizat sesizarea depusă de Moşteanu şi Dehelean împotriva lui Tanasă cu privire la "comportamentul grobian şi limbajul vulgar" al acestuia, după şedinţa de plen din 24 martie.

Detalii aici - Un deputat AUR a înjurat și a fost la un pas să sară la bătaie cu un coleg de la USR: Mă, păduche, îţi ordon să dispari din faţa mea, marș, mă! Hai, domnule Barna, că nu ne tragem de chiloți! (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇