Premierul Nicolae Ciucă vrea ca „Legile Securităţii” să fie modificate cât mai repede și afirmă că este necesară o ”primenire” legislativă în apărare şi siguranţă naţională. El a subliniat că în acest domeniu nu s-au mai făcut modificări de peste 30 de ani.
Totodată, Ciucă a precizat că, în calitate de premier, îşi asumă întreaga responsabilitate pentru un parcurs transparent al acestor legi.
”Este nevoie ca aceste legi să fie modificate pentru că sunt legi care au fost aprobate la începutul anilor 90, sunt legi care trebuie să fie aliniate la noile prevederi constituţionale şi, de asemenea, sunt legi care trebuie adaptate la actuala situaţie geostrategică, inclusiv la responsabilităţile ce decurg din statutul de ţară membră a Uniunii Europene şi ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat premierul la Radio România Actualităţi.
Nicolae Ciucă a subliniat că forma documentelor care a apărut în spaţiul public era ”absolut nefinalizată, nu se intrase în analiză cu niciuna dintre ele”.
”Pot să înţeleg temerea şi sunt convins că, la fel ca mine, o înţeleg toţi cei responsabili în domeniu, dar, totodată pot să dau garanţii şi să asigur că nu vor avea alt parcurs decât cel pe care trebuie să-l aibă şi să urmeze procedurile de dezbatere şi de aprobare atât la nivelul Guvernului, până vor avea forma finală, să meargă să obţină aprobarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, să intre la dezbatere în comisiile de specialitate în Parlamentul României şi să fie aprobate în Parlamentul României.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că avem nevoie de această primenire legislativă în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, a declarat Nicolae Ciucă.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, săptămâna trecută, referitor la pachetul de legi privind securitatea naţională, care a provocat critici atât în mediul politic, cât şi din partea societăţii civile, că va comenta conţinutul acestora după ce vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultare publică.
Pe 7 iunie, şi preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale şi a spus că este o eroare majoră că au fost scurse în mass-media pe surse, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament.
Iată şi analiza Ioanei Ene Dogioiu despre aceste proiecte apărute în presă şi neasumate de nimeni: Legile securității, petarde și mize reale. A început negocierea