Ciucă și Ciolacu au aprins împreună luminile de Hanuca

Ciucă și Ciolacu au aprins împreună luminile de Hanuca

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat împreună, la Opera Națională, la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuca.

„Cu prilejul Sărbătorii Hanuca, doresc să transmit urările mele sincere de pace şi prosperitate tuturor membrilor comunităţii evreieşti din România. Sărbătoarea Hanuca reprezintă pentru comunităţile evreieşti lumină şi biruinţă, Hanuca ne aminteşte că speranţa şi credinţa ne fac mai puternici.

Felicit conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România pentru această festivitate găzduită la Opera Naţională Bucureşti, instituţie simbol a culturii româneşti, care de-a lungul timpului a reunit artişti şi public deopotrivă, de naţionalităţi, credinţe şi religii diferite”, a afirmat Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Prim-ministrul a mai spus că „aprinderea lumânărilor Menorei ne aduce împreună pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertate şi unitate şi prin care împărtăşim speranţa în viitorul pe care-l construim împreună”.

„În această seară, Opera Naţională Bucureşti ne găzduieşte sub aceeaşi cupolă, la invitaţia Excelenţei Sale domnul ambasador David Saranga, pentru a celebra valorile spirituale ale poporului evreu, pe care le apreciez şi le susţin: solidaritatea, întâlnirea dintre religii şi culturi, dialogul şi respectul.

Aprinderea lumânărilor Menorei ne aduce împreună pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertate şi unitate şi prin care împărtăşim speranţa în viitorul pe care-l construim împreună, sub semnul unităţii în diversitate, pentru noi şi generaţiile ce vor urma. Hag Hanuka Sameah!”, a conchis premierul. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ciolacu: Israelul, cel mai apropiat aliat al României din Orientul Mijlociu

La rândul său, Marcel Ciolacu a spus că Hanuca este sărbătoarea care marchează celebrarea triumfului luminii asupra întunericului, reafirmă credinţa că libertatea şi dreptatea vor fi mereu mai presus decât ura şi intoleranţa.

"Hanuca prilejuieşte şi de această dată o binevenită ocazie de a evidenţia valorile preţuite de veacuri şi tradiţiile înrădăcinate profund în structura poporului evreu. În acest cadru festiv consider binevenit să reamintesc faptul că ţările noastre se bucură de relaţii puternice, consolidate prin încredere şi prietenie, care au făcut din Statul Israel cel mai apropiat aliat al României în Orientul Mijlociu.

ADVERTISING

Ne bazăm pe această realitate şi dorim să construim pe mai departe o cooperare extinsă spre beneficiul reciproc. Pe această perspectivă, la nivel parlamentar avem întreaga deschidere de a colabora în sprijinul avansării agendei româno-israeliene. Celebrând triumful luminii asupra întunericului, ne reafirmăm credinţa că libertatea şi dreptatea vor fi mereu mai presus decât ura şi intoleranţa", a afirmat, duminică, Marcel Ciolacu, la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka.

Potrivit acestuia, "avem responsabilitatea de a identifica şi promova soluţii pentru problemele de astăzi, de a trage învăţăminte din lecţiile trecutului, pentru a putea răspunde în mod vizionar şi eficient provocărilor curente şi viitoare".

"Salut perspectiva plină de speranţă readusă de Hanuca în sufletele şi inimile noastre şi vă rog să primiţi cele mai sincere urări de fericire, sănătate, pace şi prosperitate adresate dumneavoastră, tuturor cetăţenilor israelieni, precum şi membrilor comunităţilor evreieşti din România şi din întreaga lume. Fie ca această sărbătoare să ne bucure pe toţi", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

În perioada 28 noiembrie - 6 decembrie, evreii sărbătoresc Hanuka sau Chanukah "Sărbătoarea luminilor", una dintre cele mai importante sărbători ebraice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇