Ciucă și-a evaluat miniștrii și a anunțat concluziile printr-un comunicat plin de laude și platitudini

Ciucă și-a evaluat miniștrii și a anunțat concluziile printr-un comunicat plin de laude și platitudini

Premierul Nicolae Ciucă a făcut bilanțul celor 7 luni de guvernare și a anunțat concluziile într-un comunicat în care laudă Executivul că a trecut peste criza sanitară, a stabilizat criza energetică, iar acum gestionează efectele pe care România le resimte ca urmare a războiului din Ucraina.

Ciucă nu spune nimic despre o posibilă remaniere a vreunui ministru. În luna mai, el declara că amână evaluarea planificată la 6 luni a miniștrilor din Guvern pentru sfârșitul lunii iunie, pentru a putea finaliza mai întâi jaloanele și țintele asumate din PNRR prin care vor fi accesate fondurile europene alocate României. De acestea, afirma Ciucă, depinde și evaluarea miniștrilor coordonatori de reforme.

ADVERTISING

Însă în comunicatul transmis luni premierul Nicolae Ciucă are doar cuvinte de laudă pentru guvernul său și nu zice nimic despre vreun obiectiv neîndeplinit al Executivului. Iată câteva dintre concluziile primului ministru:

  • În cele șapte luni, am asigurat cetățenilor noștri și economiei naționale garanții de securitate, în pofida riscurilor pe care le implică războiul de la graniță.
  • Am acționat coordonat la nivelul Guvernului și Coaliției de Guvernare, în strânsă colaborare cu președintele României.
  • În plan social, prin măsuri coerente și atent țintite, am venit cu o plasă de siguranță care să-i protejeze pe cetățeni. Creșterea prețurilor la produse de bază, carburanți și energie ar fi fost și mai acut resimțită în lipsa intervenției Guvernului.
  • Împreună cu mediul privat ne-am asumat reducerea prețului la benzină și motorină și eliminarea acțiunilor speculative din piața carburanților.
  • Am încurajat mediul privat să mențină locurile de muncă și să creeze altele noi pentru a înlătura riscul șomajului. Am crescut salariul minim pe economie și am acordat facilități antreprenorilor să facă încă o majorare, oferind facilitatea suspendării impozitului și contribuțiilor.
  • Din primele zile de mandat am crescut pensiile și drepturile sociale, iar în această lună cei mai mulți dintre pensionari vor primi un sprijin financiar de 700 de lei care să-i ajute în această perioadă marcată de creșterea prețurilor.
  • Am majorat valoarea tichetelor de masă, a normei de hrană pentru pacienții din spital, iar pentru copiii și tinerii aflați sub protecția autorităților vom aloca fonduri mai mari destinate îngrijirii lor.
  • Suntem Guvernul care a alocat cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani, a crescut absorbția fondurilor europene cu 7% și pregătește mobilizarea a peste 90 de miliarde de euro fonduri europene.
  • Am finalizat în urmă cu câteva zile toate documentele necesare care vor permite României să beneficieze în următorii ani de peste 44 de miliarde de euro fonduri europene, prin Politica de Coeziune.
  • Operaționalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență este urmată de accesarea celor aproximativ 30 de miliarde de euro. Am semnat deja proiecte, cel mai important fiind pentru începerea Autostrăzii Moldova, așteptată de români zeci de ani.
  • Am repus agricultura și industria alimentară între prioritățile Guvernului. Am sprijinit fermierii, maximizând potențialul agriculturii prin măsuri care urmăresc lanțul de producție până la procesare și comercializare.
  • Continuăm să îmbunătățim colectarea la bugetul de stat prin digitalizare si o administrație mai eficientă.
ADVERTISING

Citește AICI pe larg comunicatul transmis de premierul Nicolae Ciucă la 7 luni de la preluarea mandatului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇