Reacții după rezoluția Olandei împotriva României. Ciucă: Nu ne îngrijorează deloc. Ciolacu: Nu voi accepta jignirea!

Reacții după rezoluția Olandei împotriva României. Ciucă: Nu ne îngrijorează deloc. Ciolacu: Nu voi accepta jignirea!

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PNL a declarat, întrebat dacă ar trebui să fim îngrijoraţi că parlamentul olandez a votat o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen, că „nu ne îngrijorează deloc” acest lucru, în timp liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu va accepta o astfel de jignire față de România și români.

„Acum am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc, pentru că ţara noastră a făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini toate cerinţele tehnice pentru a accede în Spaţiul Schengen, lucru dovedit şi prin rezultatele verificărilor făcută de Comisia internaţională care a verificat tot ceea ce era de verificat”, a spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Premierul a mai spus că România şi-a arătat disponibilitatea în relaţia diplomatică şi bilaterală cu Olanda de a colabora, astfel încât politicienii olandezi să vadă faptul că ţara noastră e pregătită să intre în Schengen.

„Noi ne-am dovedit disponibilitatea, inclusiv în relaţia cu Olanda, să acceptăm o colaborare bilaterala pentru ca dumnealor să verifice şi să vadă că suntem pregătiţi pentru a accede la Schengen. Sigur că mai sunt şi lucruri legate de respectarea aspectelor legate de statul de drept, corupţie, crimă organizată. Pe statul de drept am făcut tot ce ne stă în putere în Guvern să avem un pachet de legi ale Justiţiei care să fie în deplină aliniere cu Justiţia din UE şi să modernizeze justiţia din România, iar pe partea de crimă organizată avem instituţiile statului care sunt foarte bine consolidate şi îşi fac datoria la fel de bine ca şi până acum”, a completat Ciucă. 

ADVERTISING

De cealaltă parte, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a catalogat rezoluţia votată de parlamentul olandez drept o acţiune din interes politic.

„România îndeplineşte toate cerinţele tehnice de a intra în Spaţiul Schengen. Cineva dintr-un interes politic se opune intrării României în Spaţiul Schengen. Cred că această nedreptate nu trebuie să se întâmple din nou faţă de România. Avem acest drept, ne-am câştigat acest drept şi cred că întregile familii europene care ne reprezintă şi aţi văzut că familia social-democrată europeană fără excepţie a votat pentru intrarea României în Schengen, în Parlamentul Europena, trebuie să urmeze acest exemplu şi să nu ne facă din nou o nedreptate. Această eventuală nedreptate ne-ar îndrepta către o direcţie pe care nu ne-o dorim”, a spus Marcel Ciolacu, aflat la Târgu Jiu. 

ADVERTISING

Liderul PSD a mai spus că nu poate accepta o astfel de jignire.

„Repet, România a pus umărul, într-un moment foarte dificil al Europei, atunci când Rusia a atacat Ucraina. Dacă România nu s-ar fi implicat şi arma de a declanşa o criză alimentară, în special în nordul Africii a lui Putin, ar fi fost pusă pe primul loc. Am vrut să fiu foarte clar şi foarte bine înţeles că eu nu voi accepta şi nu cred că vreun român poate să accepte până la urmă o jignire faţă de România şi români, fără niciun motiv sustenabil”, a completat Ciolacu. 

Parlamentul olandez a votat, joi, o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În document se face referire la „corupţia persistentă” şi „problemele persistente legate de crima organizată”. Parlamentarii solicită Guvernului investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇