Olanda ar putea să convingă președinția cehă a Consiliului să nu pună aderarea la Schengen pe ordinea de zi. Aici e cheia

Olanda ar putea să convingă președinția cehă a Consiliului să nu pună aderarea la Schengen pe ordinea de zi. Aici e cheia

România trebuie să insiste ca aderarea la Spațiul Schengen să fie pe ordinea de zi a JAI din decembrie, pentru că singura modalitate a Olandei de a se ascunde din nou ar fi să convingă președinția cehă să evite tema.

Nu are nicio legătură MCV cu Schengen și asta o spun de foarte multă vreme, chiar dacă au fost voci care au spus că are legătură, spune europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

"Acele cereri cred că până în decembrie vor fi rezolvate de România, chiar și acele, să spunem, condiții colaterale politice vor fi rezolvate de România până în decembrie și atunci chiar nu mai există niciun fel de motiv, nici măcar politic. Singurul motiv pentru care Olanda face ceea ce face este că în coaliția de guvernare există, nu mai știu, 4 sau 5 partide, și se împotrivesc două dintre ele, pentru că sunt partide cumva, să le spunem, extremiste.

ADVERTISING

Vă reamintesc că, în mandatul guvernamental trecut, Olanda a avut în acordul de guvernare, în clar, că nu se acceptă intrarea României și Bulgariei în Schengen.

Facem necazuri unei țări și în același timp comerțului pentru toate statele. Pentru că tot ce se întâmplă la graniță cu toate camioanele și cu trenurile și așa mai departe este de neimaginat. Comisia Europeană propune ca niciun tren de marfă să nu stea mai mult de 15 minute la o trecere de frontieră. Mie mi se pare ridicol, credeți-mă.

ADVERTISING

Deci cum să faci așa ceva la granița dintre România și Ungaria sau la granița dintre Grecia și Bulgaria?", explică Marinescu.

Parlamentarii europeni au adoptat, marți, rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Au fost 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.

Cum s-a votat

Toate grupurile importante din PE au susţinut rezoluţia: popularii, socialiştii şi Renew. Acest rezultat arată că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen este susţinută de europarlamentari din toate colţurile Uniunii Europene şi din toate grupurile politice proeuropene.

ADVERTISING

Voturile olandezilor arată astfel: 15 pentru, 4 împotrivă, 6 abţineri.

Toți cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut la vot. Ei fac parte din grupul Renew și sunt membri ai partidului olandez de guvernământ Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

De altfel, până acum, Olanda a fost unul dintre cele mai vocale state care s-au opus integrării României în spațiul de liberă circulație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇