Ciucă anunță o schimbare de abordare privind gestionarea valului 5 al pandemiei

Ciucă anunță o schimbare de abordare privind gestionarea valului 5 al pandemiei

Premierul Nicolae Ciucă a informat, miercuri, că Grupul de management al informaţiilor operative în sănătate, care va fi înfiinţat la nivelul ministerului de resort, va avea rolul de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale, urmând să fie extinsă capacitatea de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 şi să fie acordată „greutate” asistenţei medicale ambulatorii.

„Protejarea sănătăţii oamenilor, printr-o gestionare atentă şi corectă a pandemiei COVID-19, rămâne prioritatea Guvernului în acest moment. Împreună cu specialiştii şi reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în ceea ce priveşte criza sanitară, la nivelul Ministerului Sănătăţii, a fost realizat un plan de măsuri prezentat astăzi public de către domnul ministru Rafila.

ADVERTISING

Venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului cinci al pandemiei. Vom pune accentul asupra coordonării asistenţei medicale şi astfel, la nivelul Ministerului Sănătăţii, va fi înfiinţat un grup de management al informaţiilor operative în sănătate, care să aibă rol de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare şi vom conferi greutate asistenţei medicale ambulatorii”, a precizat Ciucă, înaintea şedinţei Guvernului.

El a adăugat că ordonanţa de urgenţă aprobată marţi de Guvern pentru creşterea capacităţii de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 este un pas „decisiv” în această privinţă.

„Punem la locul cuvenit problematica siguranţei pacientului în spital. Trebuie să înţelegem tot ce este de înţeles din consecinţele grave ale incendiilor produse în spitale şi astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia şi consultările cu specialiştii ne-au dovedit că este imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice şi monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente”, a subliniat prim-ministrul.

ADVERTISING

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care prevede ca medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate să primească 50 de lei pentru fiecare persoană testată pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Suma de 50 de lei include contravaloarea testului rapid antigen, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare.

Anunțul lui Ciucă vine în condițiile în care cea mai importantă măsură - introducerea certificatului de vaccinare - nu va fi luată anul acesta, deși a fost cerută inclusiv de ministrul Rafila și este aplicată la scară largă în Uniunea Europeană.

ADVERTISING

De altfel, fostul ministru Nelu Tătaru s-a arătat îngrijorat de lipsa de reacție a autorităților, care ezită să ia măsurile necesare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇