Dr. Jurma avertizează că Omicron poate tripla cu ușurință spitalizările copiilor, iar măsurile necesare nu au fost luate

Dr. Jurma avertizează că Omicron poate tripla cu ușurință spitalizările copiilor, iar măsurile necesare nu au fost luate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorul Octavian Jurma estimează că vârful noului val al pandemiei, care va combina la data respectivă tulpinile Delta și Omicron, va fi atins pe 10 februarie 2022, iar în cel mai bun caz vom avea atunci 20.000 de noi cazuri zilnice. În cel mai rău caz, vom avea peste 32.000 de cazuri pe zi, iar măsurile care puteau să tempereze această creștere… nu au fost luate.

„Este cel mai optimist scenariu realist, cu un vârf la aproximativ 20.000 cazuri (unde se atinge capacitatea de testare actuală). Cel mai pesimist scenariu trece de 32.000 de cazuri pe zi și nu are sens să îl contemplăm până nu vom cunoaște intențiile și măsurile autorităților în perioada următoare”.

ADVERTISING

Cercetătorul mai spune că „la finalul lunii ianuarie o să vedem și în România aspectul de ascensiune foarte rapidă și o avalanșă de cazuri noi”.

Putem considera că valul 4 s-a terminat și că valul 5 va debuta fie săptămâna viitoare peste platoul Delta (curba portocalie), fie în a doua săptămâna a lunii ianuarie, după confirmarea dominatei Omicron (curba albastră). Doar măsuri non-farmaceutice pot limita valul Omicron”, explică Jurma.

Cercetătorul precizează că autoritățile nu au luat măsurile de bază, care ar fi putut opri infectările, astfel că spitalele ar putea fi foarte solicitate în săptămânile următoare. Și mai rău, de data aceasta vor ajunge la spital mai mulți copii.

ADVERTISING

„Cele mai ușoare (certificat verde pentru activități non-esențiale, restricții ale petrecerilor, amânarea deschiderii fizice a școlilor) nu s-au luat și este exclus să fie luate măsuri mai dure (lockdown).

Chiar dacă Omicron este cu 50% mai puțin virulent decât Delta (o veste bună individual), dacă este cu 200% mai infecțios poate dubla numărul de spitalizări pe unitatea de timp (o veste proastă pentru sănătatea publică). Spitalele vor fi lovite la finalul lunii ianuarie și în februarie cu un număr foarte mare de internări.

ADVERTISING

Vârful de spitalizări în valul 4-Delta a fost de 20.962 și de 1.902 la ATI. Este foarte probabil că aceste vârfuri vor fi atinse sau chiar depășite din cauza cumulării unui număr mare de cazuri într-o perioadă mai scurtă de timp. (4-6 săptămâni, față de 15 săptămâni Delta - n.red.)”, explică Octavian Jurma.

„Trebuie acordată o atenție specială spitalelor pediatrice, care vor fi copleșite rapid după deschiderea școlilor în format fizic. Delta a fost deja mult mai aspră cu tinerii și copii decât Alpha. În valul 4-Delta vârful de internări în rândul minorilor a fost de 515 cazuri, dintre care un maxim de 45 de internări la ATI. De asemenea, au murit 23 de copii (0-19 ani) în valul 4 față de 18 în toate valurile precedente cumulat. Omicron poate tripla cu ușurință numărul de spitalizări pediatrice din vârful valului 4-Delta”, spune dr. Jurma.

Cum autoritățile române nu au luat măsurile necesare, ține de fiecare dintre noi să ne protejăm. Iată ce putem face:

„Boosterul (sau vaccinarea cu prima doză), masca FFP2 și testarea frecventă rămân cele mai importante unelte de luptă cu Omicron, pe lângă distanțarea fizică (evitarea situațiilor cu grad ridicat de risc)”, ne sfătuiește cercetătorul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇