Varianta Omicron este suficient de infecțioasă încât să provoace un număr mai mare de internări pentru cei cu vârste între 0-4 ani si 20-39 ani, atrage atenția medicul Octavian Jurma.
”Dacă tulpina ancestrală „Wuhan” producea o mortalitate după o curbă exponențială cu vârsta, următoarele versiuni au migrat progresiv spre vârste mai mici.
Omicron este prima variantă de SARS-CoV-2 care este suficient de infecțioasă încât să străpungă și această barieră naturală și provoacă o curbă a internărilor în spitale de tip J, cu un număr mai ridicat de internări în intervalul 0-4 ani și 20-39 ani față de intervalul 5-19 ani”, scrie Jurma pe Facebook.
Potrivit acestuia, Omicron este aparent mai blând decât Delta pentru că pune un număr aproape identic de persoane în spital ca Delta, dar la un numar mai crescut de infectări.
”Atunci când analizăm însă distribuția acestor spitalizări, observăm că numărul copiilor și al tinerilor spitalizați (0-39 ani) este în medie dublu față de valul Omicron.
Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor, unde severitatea și mortalitatea este mai scăzută decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie”, explică medicul.
Valul Omicron, un val al copiilor și tinerilor
Așadar, subliniază Octavian Jurma, e foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România.
Potrivit acestuia, valul Omicron ar putea veni la 2 săptămâni după deschiderea școlilor, undeva în a doua jumătate a lunii ianuarie.
”Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de sărbători și apoi de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe, avem aproape o certitudine că și valul Omicron va debuta la 2 săptămâni după deschiderea școlilor, undeva în a doua jumătate a lunii ianuarie.
Delta a produs deja mai multe decese în categoria 0-19 ani în Romania (21 decese) decât cele 3 valuri precedente (18 decese), deși a produs doar 75% din cazurile oficiale. Omicron poate tripla cu ușurință numărul de internări în spitale în această catagorie, chiar dacă încă putem spera că nu va creste numărul de decese”, avertizează Octavian Jurma.