Octavian Jurma: Siguranța sanitară va deveni mai importantă decât siguranța militară. Imaginea României va fi puternic afectată de cum administrăm pandemia

Octavian Jurma: Siguranța sanitară va deveni mai importantă decât siguranța militară. Imaginea României va fi puternic afectată de cum administrăm pandemia

Noi acum avem mai mulți copii în spital și în ATI decât aveam adulți când am introdus starea de urgență în valul 1. (…) Atenția internațională e foarte importantă, pentru că ei nu ne tratează cum ne tratăm noi înșine, lor chiar le pasă de faptul că în România se moare. De asta vin aici”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

În partea a treia a dialogului purtat după apariția în presă a estimărilor făcute de INSP cu privire la valul 4, cercetătorul Octavian Jurma vorbește despre consecințele politicilor publice adoptate de autorități în ultimele luni, precizează că am fi putut cere ajutor universităților de peste hotare pentru a face prognoze epidemiologice mai realiste (astfel încât să luăm măsuri din timp și să nu ajungem la 500 de morți pe zi) și subliniază atenția internațională care ni se acordă, pentru că nicio țară care ”și-a revenit cu chiu cu vai la normalitate” nu își va permite să ne lase să producem o tulpină nouă a coronavirusului, care poate amenința o întreagă omenire.

ADVERTISING

Citește prima parte și cea de a doua parte a analizei pe documentele și declarațiile conducerii INSP realizată de Octavian Jurma pentru cititorii Spotmedia.

Octavian Jurma
Foto: Facebook / Octavian Jurma

  • Această atitudine este de-a dreptul sfidătoare: ”Ceilalți s-au vaccinat, de asta ei nu mor și voi muriți”. Stai un pic: La ei autoritățile au făcut ce au făcut autoritățile la noi?! Au ieșit acolo toți în cor să spună ”S-a terminat pandemia, fraților!”?
  • NU poporul este de vină, să ne înțelegem! Poporul trebuie iubit de conducătorii lui.
  • Ok, poporul nu e educat, dar care e soluția? Să îl educi, nu să începi să îl boscorodești.
  • Foarte important: relaxarea inhibă vaccinarea. Este o ecuație foarte, foarte simplă. S-a văzut la noi, dar se vede chiar și în Anglia.
  • Cu ajutorul certificatului verde aplicat peste vaccinare, italienii au făcut un management incomparabil mai bun decât britanicii al pandemiei, au oprit și circulația virusului într-o măsură mai mare. Asta și pentru că ei, după Lombardia, au spus ”Niciodată nu se va mai repeta așa ceva în țara mea! Totul până la viața oamenilor”.
  • Așa a declarat și președintele. Dacă nimic nu e mai presus de viața oamenilor, atunci de ce nu suntem în stare de urgență și carantină?
  • Vedeți acel site faimos făcut la Universitatea Babeș Bolyai, care a realizat harta lumii cu relaxarea măsurilor. Acum nu mai suntem la fel de relaxați ca restul lumii, dar avem posibilitatea să mergem înapoi în timp. Fenomenal, la 23 septembrie (7.000 cazuri pe zi) eram mai relaxați ca în august și mult mai relaxați ca UK sau SUA!
  • Universitățile internaționale produc prognoze, în toate limbile posibile. Algoritmii circulă liberi, puteau să ceară, ei cu drag ți-l pun la dispozitie, nu e ceva secret, mai ales la nivel de stat, dacă se dădea un telefon.
  • Am fost contactat de Financial Times să se intereseze ce se întâmplă, de corelația dintre politică și răspunsul pandemic în România. Pentru că acești oameni se uită la alt set de simulări și date, se uită la corelația dintre predictibilitate și tot soiul de alți parametri. E foarte greu să ai o țară stabilă economic când tu ignori o amenințare, o catastrofă naturală care s-a abătut asupra țării respective. Ăsta nu e un indicator bun de predictibilitate economică.
  • Universitățile de la noi sunt ABSENTE, Babeș Bolyai a fost singura. Mai sunt, profesorul Cherecheș, prof. Emilian Popovici, dar sunt foarte puțini oameni angajați pe bani de la stat care îndrăznesc să contrazică retorica politică. Și asta cred că e cea mai mare problemă.
  • Există un risc foarte mare: Vedem că deja specialiștii de la Boli Infecțioase din Iași au remarcat o modificare a profilului bolii și suspectează că poate fi atribuită unei noi variante.
  • Când se secvențiază un virus el se introduce într-o bază de date și e foarte greu să îl mai scoți de acolo. Și atunci se poate face tracing-ul filogenetic până la sursă, cum s-a identificat cel din India.
  • Medical, oamenii își fac treaba, dar vedeți că încet, încet, politicul intervine tot mai adânc în răspunsul epidemiologic.
ADVERTISING

  • Noi acum avem acum mai mulți copii în spital și în ATI decât aveam adulți când am introdus starea de urgență în valul1. În halul ăsta am ajuns – să acceptăm niște cifre insuportabile.
  • Nu avem absolut niciun motiv pentru care urgența invocată pentru măsurile din valul 1 să fie mai mică acum. De unde până unde acum ne putem permite să pierdem mai multe vieți decât în valul 2 și de trei ori mai multe vieți decât în valul 3?!
stare-urgenta
Sursa: AICI și AICI
  • Atenția internațională e foarte importantă, pentru că ei nu ne tratează cum ne tratăm noi înșine, lor chiar le pasă de faptul că în România se moare. De asta vin aici.
  • Dacă nu suntem toți pentru unul, atunci nu mai există o limită. Dacă la 200 de morți nu am declarat starea de urgență, acum la 500 de morți nu declarăm starea de urgență, poate în valul 5 la 5.000 de morți nu declarăm starea de urgență, care e pragul acceptabil?
  • Noi acum am urcat atât de sus. Încotro ne împing oamenii ăștia pe noi, ca societate? Ce să acceptăm?
  • Asta nu ne va permite să ieșim din țară, pentru că se vor uita la noi ca după Mineriadă. ”Vouă chiar așa nu vă pasă că vă mor oamenii ăia?! Nu înțelegem, explicați-ne. Am crezut că nu aveți vaccin, aveți”.
  • Delegația OMS a venit din două motive. Să se documenteze direct, la fața locului, să ajute autoritățile noastre să ia măsuri, să le facă recomandări. Sunt convins că a făcut recomandări și nu cred că e ușor să le ignori.
  • Însă, ei trimit aceste rapoarte mai departe. Ei n-au venit aici să facă rapoarte confidențiale către premier și președinte, ca INSP, ei au venit ca să trimită rapoartele și către OMS, și automat către membrii acestei organizații mondiale, care se vor uita și își vor ajusta politica lor față de România și din punct de vedere al siguranței sanitare (care va deveni o chestiune poate chiar mai importantă decât siguranța militară, în perioada asta, pentru că se prăbușesc țări sub povara pandemiei).
  • Dacă tu ai reușit, cu chiu cu vai, să revii la o oarecare normalitate, nu o să-ți permiți să lași o țară care produce o tulpină din asta, care poate amenința o întreagă omenire (nu contează unde apare, vedem Africa de Sud, Brazilia... tulpinile astea circulă).
  • E doar o chestiune de timp, am văzut că Marea Britanie a reușit să producă o versiune mai infecțioasă. Atâta vreme cât virusul e lăsat să circule liber, el se va muta.
  • Componenta internațională este foarte, foarte importantă, și ar trebui ținut cont de ea. Pentru că dincolo de politică, imaginea României va fi puternic afectată (și din punct de vedere economic) de felul în care administrăm pandemia, mai ales că urmează în continuare două săptămâni de dezastru în spitale.
  • Dar se pare că am intrat pe platou. Intrăm într-o zonă ușor descendentă încă de săptămâna asta.
ADVERTISING

Jurnalistii de la HotNews au publicat una din cele mai importante investigatii din valul 4-Delta.Aceste documente...

Publicată de Octavian P Jurma pe Miercuri, 27 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇