Dr. Jurma are și vești bune: E posibil ca boala produsă de Omicron să nu fie așa severă precum cea produsă de Delta

Dr. Jurma are și vești bune: E posibil ca boala produsă de Omicron să nu fie așa severă precum cea produsă de Delta

Medicul Octavian Jurma a analizat cele mai noi date privind infectările cu varianta Omicron a coronavirusului din Africa de Sud și anunță că există și vești bune, însă ar trebui primite cu precauție, mai ales de către autorități.

Pentru cetățenii îngrijorați, vestea bună este că Omicron a generat mai puține cazuri grave și mai puține decese în Africa de Sud, față de varianta Delta. Totuși, trebuie remarcat că în țara africană există o populație mai tânără decât în România, mai trecută prin boală, deci este posibil ca noi să fim mai vulnerabili, din acest punct de vedere.

ADVERTISING

De asemenea, imunitatea obținută prin vaccinare sau la trecerea prin boală oferă o protecție destul de bună în fața Omicron, conform datelor analizate de cercetătorul Octavian Jurma.

”Să vă dau și ceva vești bune. E posibil ca imunitatea protectivă mediată celular după două doze de vaccin și/sau după infectare să ofere un nivel rezonabil de protecție față de Omicron, chiar dacă imunitatea neutralizantă mediată de anticorpi nu mai este eficientă.

E încă prematur să tragem concluzii, însă avem acum atât date de laborator cât și date comparative ale debutului curbelor Omicron față de Delta în Africa de Sud, care sugerează că există o reducere a numărului de cazuri grave și deces în raport cu numărul de infectări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Curba internărilor în spitale și cea a deceselor nu cresc la fel de mult ca a infectărilor după primele 3 săptămâni de la debutul valului Omicron în Africa de Sud.

Este posibil ca boala produsă de Omicron să nu fie așa severă ca cea produsă de Delta, cel puțin într-o populație tânără trecută recent prin bola și/sau vaccinată”, anunță medicul.

Pentru autorități, o tulpină mai infecțioasă este o amenințare mai mare decât una mai virulentă, deci trebuie să rămână la nivel maxim de alertă.

Octavian Jurma
ADVERTISING

Vestea mai puțin bună, în special pentru autorități, este că Omicron se răspândește mult mai repede decât Delta, chiar dacă pare să nu fie la fel de periculoasă, deci tot vor ajunge mulți oameni în spitale, chiar dacă probabil dintre aceștia nu vor mai intra la fel de mulți la terapie intensivă.

„Chiar dacă numărul total al internărilor și deceselor va fi mai scăzut în final, viteza de creștere a internărilor este mult mai mare decât la debutul valului Delta și a ajuns în 3 săptămâni la același nivel la care valul Delta a ajuns în 4 săptămâni plecând de la o bază mult mai ridicată”, explică medicul.

Octavian Jurma punctează că, deși la nivel individual veștile sunt pozitive, asta nu înseamnă că românii care nu s-au vaccinat până acum câștigă un argument pentru a evita vaccinarea, pe motiv că boala ar putea fi oricum mai ușoară, ba din contră:

„Pentru mine însă datele sunt un îndemn suplimentar să ne vaccinăm în anticiparea valului Omicron, tocmai pentru că vaccinul face o diferență uriașă în evoluția bolii, chiar dacă nu poate împiedica infectarea într-un procent așa de mare ca cel inițial”, spune Octavian Jurma.

Și până la urmă, chiar dacă Omicron pare să dea o boală mai ușoară ca Delta, cine îți poate garanta că te infectezi cu una și nu cu alta? Și cine îți poate garanta că te încadrezi în statistici, că vei face într-adevăr și tu o formă mai ușoară de COVID-19?

Întrebările nu sunt doar retorice, pentru că există un răspuns simplu, același pentru fiecare: vaccinul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇